Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Πρόκειται για πολιτισμική τυμβωρυχία»

Ηχηρό μήνυμα για την άμεση επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  εγκαινιάζοντας χθες το βράδυ την έκθεση “Αρτ Αθήνα” στο Ζάππειο. 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι πλέον η στάση του βρετανικού μουσείου προκαλεί την παγκόσμια κατακραυγή. 

«Η εμμονή του Βρετανικού Μουσείου  ισοδυναμεί με στήριξη της πολιτισμικής τυμβωρυχίας και της κλοπής του Έλγιν. Και, σίγουρα, δεν τιμά τον λαό της Μεγάλης Βρετανίας, με την ιστορία που του αναλογεί, το να συμπεριφέρεται η κορωνίδα του πολιτισμού του, το Βρετανικό Μουσείο, ως κοινός κλεπταποδόχος και υπεξαιρέτης μοναδικών αγαθών της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

«Η πρωτοβουλία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά πρόκειται για μια κραυγή αγωνίας για τον παγκόσμιο πολιτισμό», επισήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος. 

«Ο αγώνας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είναι ήδη μακρύς και αδιάλειπτος, αφού ουσιαστικά άρχισε λίγο μετά την συντέλεση του ιερόσυλου εγκλήματος του Έλγιν. Μεταφέροντας, ως κοινός κλέπτης και στυγνός κερδοσκόπος αρχαιοκάπηλος -και μάλιστα υπό όρους διακινδύνευσης που δείχνουν τον αδίστακτο και προσβλητικό για τον πολιτισμό μας χαρακτήρα του- δια της θαλασσίας οδού τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Μεγάλη Βρετανία», συνέχισε. 

Παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην έκθεση “Αρτ Αθήνα”, αναδεικνύοντας την Αθήνα ως κοιτίδα και λίκνο της τέχνης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top