Κεραμέως για άσυλο: Η αστυνομία θα επεμβαίνει με ένα απλό τηλεφώνημα πολίτη

«Θα ισχύει ό,τι ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο»

«Θα ισχύει στο πανεπιστήμιο ό,τι ακριβώς ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της Ελλάδας», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας για την κατάργηση του ασύλου στον ΑΝΤ1.

«Η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας απαιτεί την κατάργηση του ασύλου. Άσυλο σημαίνει άσυλο ιδεών: να μιλά κανείς ελεύθερα χωρίς να φοβάται πως 10 μέτρα πιο κάτω θα του επιτεθεί κάποιος για τις απόψεις που εξέφρασε. Άλλο αυτό και άλλο να μετουσιώνεται σε άσυλο εγκληματιών», εξήγησε η υπουργός.

Κεραμέως: Τι ώρα θα χτυπάει τα κουδούνι στα σχολεία

Όπως είπε, σήμερα η αστυνομία μπορεί να επέμβει αυτεπαγγέλτως για κακουργήματα και για εγκλήματα κατά της ζωής.

«Ποιος ορίζει όμως τι είναι έγκλημα κατά της ζωής; Υπάρχει μια διαδικασία, βάσει της οποίας, πρέπει να ενημερωθεί ο πρύτανης τη στιγμή που λαμβάνει χώρα το επεισόδιο, να ειδοποιήσει τα μέλη του πρυτανικού του συμβουλίου, να συνεδριάσουν και να συζητήσουν εάν η πράξη που λαμβάνει χώρα είναι έγκλημα κατά της ζωής ή κακούργημα. Μόνο τότε μπορεί να επέμβει η αστυνομία», υπογράμμισε η κυρία Κεραμέως.

«Εάν ένας φοιτητής ή ένα πολίτης βλέπει κάποιον να βιαιοπραγεί, θα μπορεί να παίρνει τηλέφωνο την αστυνομία. Δε θα χρειάζεται παρέμβαση του πρύτανη για την κατάργηση του ασύλου», είπε η ίδια.

«Σήμερα, εάν υπάρχει ένας χώρος που δε μπορεί κανείς να μιλήσει ελεύθερα, είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Εκεί έχουμε καταλήξει» κατέληξε η κυρία Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, λέγοντας πως «χάσαμε ευκαιρία με τον ΣΥΡΙΖΑ» και προσθέτοντας πως «θα μελετηθεί συνολικά το ζήτημα των προνομίων των κολεγίων».

Αναφερόμενη στη Νομική της Πάτρας, επανέλαβε πως πρόκειται για μη ίδρυση, και όχι κατάργηση, αφού θα λειτουργούσε από το 2020. Όπως είπε, η μη υλοποίηση της 4ης Νομικής Σχολής δεν αφορά το μέρος: «Χρειάζεται στα αλήθεια με τόσους άνεργους δικηγόρους;».

Τέλος, είπε πως η κυβέρνηση συμφωνεί με την εγγραφή στο νηπιαγωγείο από τα 4 έτη, ωστόσο «δεν υπάρχουν όμως παντού οι υποδομές για να γίνει πράξη». Δεσμεύτηκε, παρ’ όλα αυτά, πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βρεθούν οι αίθουσες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top