Ποια είναι η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Τι είχε πει για την Αμφίπολη που είχε προκαλέσει αίσθηση

Είναι η μακροβιότερη γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς έχει διατελέσει για περισσότερα από δέκα χρόνια στη θέση αυτή με δώδεκα διαφορετικούς υπουργούς και υφυπουργός.

Πλέον, 59χρονη αρχαιολόγος θα υπηρετήσει τον Πολιτισμό από τη θέση της υπουργού, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης της εμπιστεύτηκε μια θέση στο κυβερνητικό σχήμα. Κάτι που προκάλεσε και τη διαγραφή της από το Κίνημα Αλλαγής.

Διαγράφηκαν από το ΚΙΝΑΛ Χρυσοχοΐδης και Μενδώνη!

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, το 1977 αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού και το 1981 πήρε το πτυχίο της από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αυτοί είναι οι υπουργοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

Το 1984 από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου και το 1988 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι 62 γυναίκες που θα καθίσουν στα έδρανα της βουλής

Αποκαλείται «σιδηρά κυρία» του υπουργείου Πολιτισμού και έχει ζήσει τις πιο δημιουργικές στιγμές του υπουργείου Πολιτισμού: από την έγκριση των Ολυμπιακών Έργων, στην ολοκλήρωση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας και στην ένταξη-ρεκόρ έργων στο ΕΣΠΑ, που έδωσαν πίσω στην πόλη εμβληματικά κτίρια.

Είναι μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών. Το διάστημα 1994-1999 διετέλεσε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, και στο υπουργείο Αιγαίου, ενώ υπήρξε πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Η Μενδώνη και Ο Σαμαράς στην Αμφίπολη το 2014

Η τότε γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού ξεναγεί στην Αμφίπολη τον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τη σύζυγό του Γεωργία / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Ανέλαβε τη θέση της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ το 1999, έφυγε το 2004 όταν έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία  και επέστρεψε το 2009.

Το όνομά της έγινε ευρέως γνωστό από την υπόθεση του μνημείου στην Αμφίπολη. Η ίδια, μάλιστα, είχε προκαλέσει αίσθηση όταν σε συνέντευξή της το 2017 στη Lifo, είχε πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεωρήσει ότι η αποκάλυψη του μνημείου ήταν μέρος του «success story» Σαμαρά και ότι η «απόφαση να μη γίνει τίποτα ήταν πολιτική».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top