Τσίπρας για μετατάξεις: «Χρωστάμε μία συγγνώμη στον ελληνικό λαό»

Έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα, το δίλημμα των εκλογών

Τα χαρτιά του για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με τα ονόματα των υποψηφίων του κόμματος για την Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη, ενώ σχολίασε και την ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές. 

Εθνικές Εκλογές 2019: Αυτά είναι όλα τα ονόματα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

«Έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα το δίλημμα των εκλογών. Επικαλούμαστε την λογική κι όχι τον φόβο. Θέλουμε αυτή η αναμέτρηση να είναι μια σύγκριση προγραμμάτων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Πέσαμε έξω»

«Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Πέσαμε έξω. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι ίδιο το βράδυ ανακοινώσαμε ότι θα προκηρύξουμε εκλογές» ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως τώρα «ήρθε η στιγμή για οφέλη στην μεσαία τάξη».

«Σχεδιασμένα και κοστολογημένα τα μέτρα ελάφρυνσης»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της πλειοψηφίας που ανακοίνωσε πριν τις ευρωεκλογές λέγοντας ότι είναι σχεδιασμένα και κοστολογημένα.

«Τα ανακοινώσαμε όταν επιτέλους είχαμε την δυνατότητα και θα τα υλοποιήσουμε χωρίς να διαλύσουμε τους πιο αδύνατους. Οι αντίπαλοι μας λένε ότι έχουν την δυνατότητα να δώσουν γενναίες φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό θα ήταν καλό αν γινόταν δίχως περικοπές στα πιο χαμηλά και μεσαία στρώματα. Αυτά που προβάλλουν ως μεγάλες φοροελαφρύνσεις είναι οι αντίστοιχες μειώσεις και οι περικοπές που θα γίνουν στις δαπάνες σε μισθούς συντάξεις, σε στήριξη της παιδείας και του κοινωνικού κράτους».

«Στουρνάρας και ακραίοι της Κομισιόν αντιδρούν»

Σημείωσε ότι είχε προειδοποιήσει ότι αν στις ευρωεκλογές το πρόγραμμα ελαφρύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού τότε θα άνοιγε η όρεξη των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, όπως και έγινε. Αυτές οι αιτιάσεις, σημείωσε, ακούγονται και από κύκλους εντός Ελλάδας, όπως ο διοικητής της Τράπεζας που συνηθίζει να βγαίνει σαν λαγός και να κάνει προβλέψεις μπακαλικής. Είναι δυνατόν να κάνει προβλέψεις του πλεονάσματος; Είχε πει ότι θα έπρεπε να πάει η χώρα σε γραμμή στήριξης και το είχε επιχειρηματολογήσει ως αδυναμία του πολιτικού συστήματος. Βλέπουμε από τη μία τον κ. Στουρνάρα, από την άλλη ορισμένους κύκλους στην ΕΕ. Όταν ανακοινώσαμε τα μέτρα στο Ζάππειο δεν υπήρξε αντίδραση εκτός από τον κ. Βέμπερ που είπε ότι είναι λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών. Όχι είναι του ελληνικού λαού. Και στην συνέχεια ο κ. Ρέγκλινγκ που επίσης ανήκει σε συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια αλλά αυτά που είπε δεν έχουν βάση.

Θέλω να πω στον ελληνικό λαό διακυβεύεται ένα κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με την ΕΕ την επόμενη ημέρα εφόσον επικροτηθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί που είχαν ενστάσεις θα παραμερίσουν. Αν δεν υπάρξει αυτό την επόμενη ημέρα θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους και θα υπάρξει η γνωστή αιτιολογία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις περικοπές. Επίσης για πρώτη φορά στην Έκθεση της Κομισιόν ετέθη θέμα για απολύσεις στον δημόσιο τομέα".

«Η ΝΔ θα θεσπίσει το ένα προς πέντε στο Δημόσιο»

«Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως ενώ η ΝΔ θέλει να θεσπίσει την αναλογία 1:5 στις απολύσεις - προσλήψεις ενώ εμείς επιμένουμε στην αναλογία 1:1 .

«Χρωστάμε μία συγγνώμη στον ελληνικό λαό για τις μετατάξεις»

Για τις μετατάξεις ανέφερε ότι ήταν λάθος αυτό που έγινε και ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό . «Για τον λόγο αυτό ζήτησα από τον πρόεδρο της Βουλής να ανακληθούν οι μετατάξεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Θα είμαι απόλυτα καθαρός. Εδώ δεν πρόκειται για διορισμούς αλλά για μετατάξεις υπαλλήλων. Είναι μία πληγή για το πολιτικό σύστημα. Και δεν το γνώριζα ότι συνέβαινε. Διακομματικά έγινε δεκτή η πρόταση Τραγάκη. Όμως όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ χρωστάμε μία συγγνώμη σε όλο τον ελληνικό λαό. Δεν αρκεί να λέμε ότι οι άλλοι έκαναν τέρατα αλλά όταν μπαίνουμε σ' αυτό το πολιτικό αλισβερίσι προνομίων δίνουμε μια εικόνα σκοτεινή στους πολίτες».

«Εκτός σχεδιασμού οι εκλογές καλοκαιριάτικα»

«Ήταν εκτός σχεδιασμού οι εκλογές καλοκαιριάτικα. Ήταν αναγκαίο να διεκπεραιώσουμε ζητήματα που αφορούσαν κοινωνικές ομάδες», σημείωσε ακόμα.

Για υπόθεση Novartis

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis ανέφερε ότι «δεν τιμά το πολιτικό σύστημα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα της εποχής μας» και πρόσθεσε πως «εμείς δεν στήσαμε ειδικά δικαστήρια δεν είπαμε θα τους πάμε μέχρι τέλους. Δώσαμε πίσω στην δικαιοσύνη την υπόθεση προκειμένου να την ερευνήσει όπως είχαμε κάνει με την υπόθεση Παπαντωνίου η οποία κατέληξε».

Επισήμανε πως «έχουμε μεγάλη καθυστέρηση η οποία δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει ασυλία για ορισμένα πρόσωπα που έχουν ευθύνες ή ομηρείας για κάποια άλλα που δεν έχουν» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη».

Αναφερόμενος στις καταγγελίες περί «Ρασπούτιν» τόνισε ότι «κανείς από αυτούς που μιλούν για κάποιον πίσω από ένα ψευδώνυμο δεν έχει το θάρρος να βγει να πει ποιος είναι αυτός» και κάλεσε αυτούς «που μιλούν με ψευδώνυμα να τους κατονομάσουν».

«Απόφαση του Κοτζιά να μην είναι υποψήφιος»

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά ότι δε θα κατεβεί στις εκλογές ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι «απόφαση του Nίκου Κοτζιά να μην είναι υποψήφιος. Πάντα θα τον τιμώ. Είμαι βέβαιος ότι θάναι ένας χρήσιμος πολίτης και πολιτικός και έξω από τη Βουλή» και σημείωσε ότι «πρέπει να αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν. Δεν θα μπω στη λογική της χαμένη ψήφου για κανέναν».

«Είναι εφικτό να γυρίσει το αποτέλεσμα»

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να γυρίσει το αποτέλεσμα, για το αποτέλεσμα του οποίου είπε ότι «αποτελεί την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου το αποτέλεσμα της κάλπης», ενώ άφησε αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη λέγοντας: «να εξηγήσουμε ποιο είναι το δικό μας σχέδιο και ποιος είναι ο οδοστρωτήρας που έρχεται για να σαρώσει», υπενθυμίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ως οδοστρωτήρας θα σαρώσει όλα τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το 83% των φόρων επιβλήθηκε από τη ΝΔ.

Για τη μάχη των εκλογών ανέφερε ότι «στον πόλεμο δεν πας για να πεθάνεις. Δεν έχω να αποδείξω τίποτα. Δεν γεννήθηκα σε πρωθυπουργική οικογένεια. Θέλω να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου». «Το μόνο που σκέφτομαι αυτή τη στιγμή είναι ότι θα κάνω ότι μπορώ ώστε να μην γυρίσει η χώρα πίσω», πρόσθεσε.

Τέλος, μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι «δε μίλησε ο κ. Αποστολάκης για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Έχουμε έναν γείτονα απρόβλεπτο. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ισχυρότερες συμμαχίες. Η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις σε υψηλότατο επίπεδο» και τόνισε πως «το μήνυμα που δίνουμε στους γείτονές μας είναι ότι δεν απειλούμε κανένα, αλλά δεν φοβόμαστε και κανένα κι ούτε θα αφήσουμε κανένα να παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». 

Ν.Δ.: Οι Έλληνες έχουν ξεπεράσει τον κ. Τσίπρα

Την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία.

Όπως υποστηρίζει, «είναι λυπηρό ότι ο κ. Τσίπρας, ακόμη και σήμερα, αρνείται να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες τον εξανάγκασαν να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Γι' αυτό άλλωστε και επανέλαβε τα ίδια ψέματα που αποδοκιμάστηκαν στις κάλπες, χωρίς να συνειδητοποιεί την καταστροφή που προκάλεσε στους πολίτες και τους θεσμούς της χώρας».

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, «οι Έλληνες έχουν ήδη ξεπεράσει τον κ. Τσίπρα. Εκείνος θα το αντιληφθεί το βράδυ της 7ης Ιουλίου».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top