Εκλογές 2019: Ιστορική νίκη της Ν.Δ - Κέρδισε 12 από τις 13 περιφέρειες

Ποιοι είναι οι περιφερειάρχες που εκλέχθηκαν

Δείτε στο video τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ιστορική ήταν η νίκη της Νέας Δημοκρατίας και στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει τις 12 από τις συνολικά 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ στις 11 από αυτές οι υποψήφιοι είχαν την επίσημη υποστήριξή της.

Ενδεικτικό του νέου εκλογικού τοπίου που διαμορφώθηκε, είναι ότι στις εκλογές του 2014, η ΝΔ είχε κερδίσει συνολικά 6 περιφέρειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά στις Εκλογές του 2019 δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν δικό του υποψήφιο. 

Η μόνη περιφέρεια της χώρας που δε βάφτηκε μπλε, ήταν αυτή της Κρήτης με νικητή τον Σταύρο Αρναουτάκη, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ.

Τσίπρας: Πρέπει να ξέρεις να χάνεις αλλά και να σηκώνεσαι όρθιος

Μητσοτάκης: Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε πάλι γαλάζιος

Η Νέα Δημοκρατία είχε εκλέξει 5 περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, ενώ χθες κατάφερε να εκλέξει άλλους 7 Περιφερειάρχες:

  • Περιφέρεια Αττικής: Γιώργος Πατούλης 66,2%
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης 56,4%
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονιαςς - Θράκης: Χρήστος Μέτιος 51,1%
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παναγιώτης Νίκας 52,7%
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός 51,4%
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα 59,1%
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουτζούρης 51,1%

Υπενθυμίζεται πως από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, η ΝΔ είχε κερδίσει ήδη πέντε από τις έξι περιφέρειες. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ επικράτησαν σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Αυτοί είναι οι νέοι δήμαρχοι στους μεγαλύτερους Δήμους της Αττικής

Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στους μεγάλους Δήμους 

Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται και στους μεγάλους Δήμους, καθώς οι εκλεγμένοι που υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελάχιστοι σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει έπειτα από εννέα χρόνια ξανά τον Δήμο Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη, με ένα εντυπωσιακό ποσοστό άνω του 65 %.

Οι υποψήφιοι που στηρίζονται ή προέρχονται απο την ΝΔ επικρατούν σε τουλάχιστον 24 Δήμους μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αναργύρων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κηφισιάς, Αγρινίου, Δράμας, Χαλκίδας, Χίου και Ρόδου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε πάλι γαλάζιος»

«Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε και σήμερα γαλάζιος» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά τη δήλωση που έκανε από τα γραφεία της ΝΔ. σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι  θα συνεργαστεί με τα εκλεγμένα στελέχη της αυτοδιοίκησης ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών δρομολογεί  μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στις εκλογές τις οποίες χαρακτήρισε «καθοριστικές  για το μέλλον της χώρας». 

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα συνεχίσει να εκφράζει τις θέσεις της ΝΔ χωρίς οξύτητα και ότι θα περιοδεύσει όλη τη χώρα. «Έτσι θα γίνει η ελπίδα πραγματικότητα  για μια φωτεινή Ελλάδα, έτσι όπως όλοι οι Έλληνες τη θέλουμε» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης. 

Αλέξης Τσίπρας: «Σημαντικό είναι να κερδίζεις αλλά και να χάνεις»

Τα εκλογικά κέντρα στο Σύνταγμα,  της υποψήφιας περιφερειάρχη Αττικής  Ρένας Δούρου και του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Νάσου Ηλιόπουλου, που υποστήριξε στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ,  επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής, τους οποίους συνεχάρη παρά την ήττα τους, για τον αγώνα που έδωσαν.      

«Έδωσα συγχαρητήρια γιατί έδωσαν μια μεγάλη μάχη, υπερασπίσθηκαν τις ιδέες τους, με δυναμικότητα και με αξιοπρέπεια. Στη ζωή και στην πολιτική πρέπει να ξέρεις να κερδίζεις  και να χάνεις. Το σημαντικότερο είναι να σηκώνεσαι όρθιος και να παλεύεις» τόνισε με… νόημα ο κ. Τσίπρας.    

Ο πρωθυπουργός πάντως εμφανίσθηκε συναινετικός, δίνοντας συγχαρητήρια σε όσους εξελέγησαν, από τους οποίους ζήτησε την επόμενη τετραετία να αγωνιστούν και να κάνουν καλύτερες τις πόλεις και τις περιφέρειες, μέσα από ένα πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης, παρά τις διαφορές «που είναι γνωστές».  

Ο κ. Τσίπρας δε θέλησε όμως να απαντήσει  στο ερώτημα δημοσιογράφων για το πότε θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνέχεια της φημολογίας για μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top