Ένα έργο σταθμός για τις προοπτικές των Ελλήνων της Β. Ηπείρου

«Βόρειος Ήπειρος, το Δάκρυ του Ελληνισμού» του Αντώνη Φούσα

Οι αγώνες, τα βάσανα και οι προοπτικές των Ελλήνων της βορείου Ηπείρου, αναλύονται διεξοδικά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου που έγραψε με ευαισθησία και γνώση ο ποινικολόγος, πρώην βουλευτής και υπουργός Αντώνης Φούσας.

Το δάκρυ του ελληνισμού. Έτσι χαρακτηρίζει ο Αντώνης Φούσας το ακανθώδες βορειοηπειρωτικό ζήτημα, το οποίο συνδέεται με την καταπίεση της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή και παραμένει ουσιαστικά άλυτο από το 1913.

«Σήμερα που πρέπει να κινηθούμε το πλαίσιο του εφικτού, του ρεαλισμού βεβαίως συνεχίζουμε να διεκδικούμε την προστασία των εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των βορειοηπειρωτών» ανέφερε ο Πρόεδρος συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Χαράλαμπος Καραθάνος.

Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στο κτίριο της παλιάς βουλής πήραν μέρος έγκριτοι ομιλητές οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής, βασισμένης στη δύναμη της διπλωματίας.

«Οι έννοιες  ευρωπαϊκή προοπτική και φιλία και συνεργασία είναι απολύτως συνδεδεμένες και αλληλένδετες. Στην δύσκολη αυτή βαλκανική εξίσωση ο συγγραφέας επισημαίνει πως υπάρχει μία λύση απλή: Η  ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ που επιλύει αμέσως όλα τα προβλήματα του ελληνισμού της βορείου Ηπείρου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου» υπογράμμισε ο Υποψήφιος με τη ΝΔ στον Βόρειο Τομέα Β’ Αθήνας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

«Προϋπόθεση για την ένταξη μιας χώρας, ακόμα και για το άνοιγμα ενός κεφαλαίου διαπραγμάτευσης και για την ολοκλήρωσή του, είναι να γίνονται σεβαστά τα μειονοτικά δικαιώματα». 

Οι Έλληνες της βορείου Ηπείρου πέρασαν και περνούν δύσκολες ώρες. Καθήκον της μητέρας πατρίδας είναι να τους προστατεύσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο του Star εδώ 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top