Τσίπρας από την Κίνα: Γέφυρα της Δύσης με την Ανατολή η Ελλάδα

Τι είπε για την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά

Γέφυρα της  Δύσης με την Ανατολή και περιφερειακό κόμβο ανάπτυξης που αποκτά παγκόσμια εμβέλεια και σημασία χαρακτήρισε τη χώρα μας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο δεύτερο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού στο Πεκίνο.

«Η Ελλάδα, σήμερα, εκμεταλλεύεται τη μοναδική γεωπολιτική της θέση στο αντάμωμα τριών ηπείρων, καθώς και τον ρόλο της ως δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Θέλουμε η γειτονιά μας, η ΝΑ Μεσόγειος αλλά και τα Βαλκάνια να μην είναι το σύνορο ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, αλλά να είναι η γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Για την Ελλάδα, είναι εμφανές ότι οι στοχεύσεις της Πρωτοβουλίας του σύγχρονου Δρόμου του Μεταξιού συμβαδίζουν με τους περιφερειακούς οικονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και που θέλουμε να προωθήσουμε, αφήνοντας πίσω μας την κρίση και την εξάρτηση από τους δανειστές μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας ο οποίος επισήμανε ότι «η συνεργασία και η εξωστρέφεια είναι το μέλλον».  

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η επένδυση της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. «Το λιμάνι εξελίσσεται σε παγκόσμια πύλη προς την Ευρώπη για προϊόντα που έρχονται από κινεζικά και ασιατικά λιμάνια μέσω της Διώρυγας του Σουέζ» υπογράμμισε.   

Για τις σχέσεις Ανατολής- Δύσης ο κ. Τσίπρας ανέφερε:  «Ο πόλεμος και η αντιπαράθεση «δηλητηρίαζε πάντα τις σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή αλλά υπήρχε πάντοτε κι ένα νήμα ειρήνης και συνεργασίας που ένωνε την Ευρασία, τη Δύση και την Ανατολή. Και αυτό ήταν το νήμα του εμπορίου. Η ιστορία του ελληνικού λαού ως δύναμη πολιτισμού, ως δύναμη εμπορίου, ως δύναμη ναυτιλίας και διπλωματίας ήταν πάντοτε στενά συνδεδεμένη με αυτό το ειρηνικό νήμα, που ένωνε πάντοτε τη Δύση με την Ανατολή»

Ο  πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα έχει μια «ενεργή διπλωματική ατζέντα» στην περιοχή. «Η Ελλάδα προωθεί τη διμερή στρατηγική της σχέση με την Κίνα, έχει αναπτύξει μια εξαιρετικά επιτυχή πρωτοβουλία με την Βουλγαρία-Ρουμανία και Σερβία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη υποδομών, έλυσε -όπως είπαμε - το θέμα του ονόματος με τη Βόρεια Μακεδονία και συνδέει τα Βαλκάνια με την Ανατολική Μεσόγειο μέσω μιας στενής συνεργασίας με την Κύπρο και Αίγυπτο καθώς και άλλες χώρες της περιοχής».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «με το νέο ρόλο που έχουμε αναλάβει στην περιοχή μας, διαβλέπουμε ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων που διέπουν τους όρους του εμπορίου καθώς και των επιμέρους δεσμεύσεών μας ως μέλη της ΕΕ».  

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε  τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping για τη θερμή φιλοξενία  και συνεχάρη την  Κίνα που γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια της (ως Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας). και «τη συνέχιση του κινεζικού ονείρου».

Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang, ενώ θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Li Keqiang (15:30 τοπική) και με τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping (17:00 τοπική). Στις 19:30 θα παραβρεθεί στο επίσημο δείπνο του φόρουμ.

Σήμερα θα υπογραφεί και το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα. 
Το Μεγάλο  Σάββατο, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών, με θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top