Θλίψη στον πολιτικό κόσμο για τον θάνατο του Αντώνη Βγόντζα

Πώς αποχαιρέτησαν Φ. Γεννηματά και Γ. Παπανδρέου τον συνεργάτη του Ανδρέα

Θλίψη  προκάλεσε στον πολιτικό κόσμο η είδηση του  θανάτου του  νομικού και πολιτικού Αντώνη Βγόντζα, σε ηλικία 73 ετών, ο οποίος έδινε μάχη με τον καρκίνο τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν.    

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ  

Ο Αντώνης Βγόντζας  γεννήθηκε το 1946.  Είχε διατελέσει διευθυντής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία κυβέρνησή του (1993 - 1996), Γενικός Γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Καταγόταν από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το χωριό Καπίστρι (νυν οικισμός Σταυρού) Ιεράπετρας του δήμου Ιεράπετρας Λασιθίου. Σπούδασε νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά στην Αθήνα, την τότε Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία, ενώ ασκούσε τη δικηγορία από το 1971.

Κατά τη χούντα ανέπτυξε αντιδικτατορική του δράση υπερασπίστηκε ως νέος δικηγόρος φοιτητές και νέους ενώπιον στρατιωτικών και πολιτικών δικαστηρίων. Η δράση του αυτή υπήρξε αφορμή για να συλληφθεί, να κακοποιηθεί και τελικώς να φυλακιστεί από το χουντικό καθεστώς. Παρέμεινε πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής». Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών του καθεστώτος.

Από το 1971 ήταν μάχιμος δικηγόρος και διατηρούσε δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Από το 1976 διατέλεσε επιστημονικός συνεργάτης - βοηθός της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Εκτός από μάχιμος δικηγόρος, είχε συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικαίου, καθώς και σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του πρωθυπουργού Ανδρέα Γ. Παπανδρέου για το «σκάνδαλο Κοσκωτά» τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης και αθώωσής του από το Ειδικό Δικαστήριο το 1991 - 1992. Υπήρξε επίσης συνήγορός του μαζί με τον Χρήστο Ροκόφυλλο ενώπιον των αγγλικών δικαστηρίων στη δίκη κατά του περιοδικού TIME. 

Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κυρίως στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη, όπου είχε θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. 

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΓΟΝΤΖΑ  

 «Είμαστε συντετριμμένοι. Χάσαμε τον Αντώνη Βγόντζα, έναν σπουδαίο άνθρωπο, ιστορικό στέλεχος της παράταξης μας και κορυφαίο νομικό. Ο δημοκρατικός κόσμος θρηνεί την απώλεια ενός ανυποχώρητου δημοκράτη.  Εγώ προσωπικά έχασα έναν αγαπημένο άνθρωπο, έναν αδελφό. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό.  Θα μας εμπνέει πάντα η προοδευτική του σκέψη, οι αγώνες του για τη Δημοκρατία, το πάθος του για τη δικαιοσύνη και η ασίγαστη φλόγα για τη δημιουργία ως το τέλος της ζωής του.  Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλληπτήρια στην αγαπημένη του Πόπη και στους δικούς του ανθρώπους» ανέφερε στη δήλωσή της για τον θάνατο του Αντώνη Βγόντζα  η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.  

 

«Ένας καλός φίλος και σύντροφος, ένας σπουδαίος επιστήμονας και αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Αντώνη, καλό σου ταξίδι», δήλωσε  ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Αντώνη Βγόντζα, εξέφρασαν στη  Βουλή ο πρόεδρός της  Νίκος Βούτσης  και εκπρόσωποι των κομμάτων. 

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ενός τόσο επιφανούς μέλους της νομικής και πολιτικής ζωής του τόπο, ενώ επισήμανε ότι ο Αντώνης Βγόντζας σε όλη τη διάρκεια της ζωής του άφησε το αποτύπωμά του, στρατευμένος στην πλευρά της δημοκρατίας. Εξήρε επίσης τη δουλειά που επιτέλεσε ως μέλος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, βοηθώντας στην επεξεργασία μεγάλου όγκου του αρχείου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης, υπογράμμισε ότι ο Αντώνης Βγόντζας υπήρξε μια προσωπικότητα στρατευμένη στο δημοκρατικό κίνημα. «Πέρασε στην αντίσταση κατά της Χούντας και υπήρξε στη μεταπολίτευση σύμβουλος του Δημήτρη Τσάτσου για την αποχουντοποίηση στα πανεπιστήμια. Είχε σταθερή πορεία ως δημοκράτης, ενεργός πολίτης και αγωνιστής. Μπορεί να διαφωνήσαμε μαζί του πολιτικά πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι είναι μια απώλεια ενός ανθρώπου της δημοκρατικής μεταπολίτευσης», ανέφερε ο κ. Φίλης. 

Από τη ΝΔ ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας τόνισε ότι προσθέτει και τη δική του φωνή μαζί με των συναδέλφων του, εκφράζοντας τη λύπη και τα συλλυπητήρια του κόμματος του.

«Με συγκίνηση σκεφτόμαστε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη πως έφυγε ο Αντώνης Βγόντζας, Τον αγαπούσαμε, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ», επισήμανε  ο Ανδρέας Λοβέρδος  από το Κίνημα Αλλαγής, ο οποίος αναφέρθηκε στο δημοκρατικό του ήθος και στους αγώνες του για το κόμμα.

Από το ΚΚΕ ο  Θανάσης Παφίλης υπενθύμισε ότι με τον Αντώνη Βγόντζα  συμπορεύτηκε πολλές φορές μετά την δικτατορία και ότι αν και  είχαν μεγάλες πολιτικές διαφορές, ήταν ένας αξιόλογος αγωνιστής και επιστήμονας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top