Ποινικές διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων!

Κατά τραπεζικών στελεχών και στελεχών ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Την άσκηση ποινικών διώξεων για τα δάνεια των κομμάτων κατά περισσότερων από 100 τραπεζικών στελεχών (Πειραιώς, Αγροτικής, Αττικής, Εθνικής και Eurobank) και 9 στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρήγγειλε ο επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Γ. Καλούδης. 

Ο εισαγγελέας αποδίδει στους εμπλεκόμενους τα κακουργήματα της απιστίας για τα τραπεζικά στελέχη και ηθικής αυτουργίας σε απιστία για τους ταμίες των κομμάτων την περίοδο 2005-2011 για δάνεια που ξεπερνπούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.

Η έρευνα είχε μπει στο αρχείο μετά από τροπολογία του 2013 αλλά ανακινήθηκε μετά από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου το 2017. 

Ακόμα και το αρχικό πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη κατέληγε ότι τα δάνεια χορηγήθηκαν χωρίς καμμια εξασφάλιση προς τα κόμματα με μόνη εγγύηση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση. 

Η τροπολογία του 2013 έθετε την υπόθεση στον αρχείο με δυο προϋποθέσεις:

Α) Να υπήρχαν αποφάσεις των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργανων των τραπεζών, οι οποίες υπήρχαν.

Β) Να έχουν τηρηθεί οι κανόνες της ΤτΕ για τη χορήγηση δανείων. Δηλαδή να υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις.

Το εμπόδιο της τροπολογίας ξεπεράστηκε με το σκεπτικό ότι αυτές οι επαρκείς εξασφαλίσεις δεν υπαρχαν δεδομένου ότι δεν μπορει να νοηθεί ως εξασφάλιση η μελλοντική χρηματοδότηση με βάσει τον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης.    

Ο εισαγγελέας κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο μέρος των επίμαχων δανείων είναι «κόκκινα» καθώς εχουν καταστεί απαιτητά και με αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας. 

Τα δάνεια του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση είναι ενήμερα συνεπώς δεν εχουν ποινικό ενδιαφέρον. 

Του Κωνσταντίνου Γεώργιζα

ΚΟΝΤΡΑ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ 


Το ζήτημα των διώξεων για τα δάνεια των κομμάτων έγινε αφορμή για να ξεσπάσει μία ακόμη κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.       

«Μετά το θαλασσοδάνειο του συνεργάτη του κ. Στουρνάρα, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται μαζί με τραπεζικούς για θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν τους προλαβαίνουμε με τα δανεικά και αγύριστα... » αναφέρει  σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος:  «Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, αντί να αγχώνεται για τις δημοσκοπήσεις, μήπως και ξαναπιάσουν την κουτάλα με το ΠΑΣΟΚ, ας ζητήσει έστω μία συγγνώμη. Και μετά να εξηγήσει πώς και πότε θα επιστρέψει τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών». 

Απαντώντας το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει στη δική του  ανακοίνωση:

«Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι πολίτες, όμως, έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν. 

Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό».

Το «πινγκ -πονγκ»  των ανακοινώσεων δε σταμάτησε όμως εκεί, καθώς το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε στη ΝΔ: 

«Κάποια στιγμή πρέπει να το πάρουν απόφαση στη ΝΔ, ότι η καραμέλα της «σκευωρίας» έχει κουράσει. Ο αρχηγός του κόμματος των offshore, της Novartis, του Κήρυκα Χανίων, και των ατελείωτων σκανδάλων, κάνει αυτό που έχει μάθει. Όποτε φτάνει η ώρα του λογαριασμού, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα και ανακαλύπτει συνωμοσίες και σκευωρίες. Στους Έλληνες πολίτες αξίζουν σοβαρές απαντήσεις, για τα εκατοντάδες εκατομμύρια δανεικά κι αγύριστα, καθώς και για το πώς και πότε θα αποπληρωθούν».  

 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top