Ουράνιο Τόξο: Να διδάσκεται η «μακεδονική γλώσσα» σε σχολεία - ΑΕΙ!

Νέα πρόκληση από την ολιγομελή κίνηση της Φλώρινας

Από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο  θέλει το Ουράνιο τόξο να διδάσκεται η «μακεδονική γλώσσα» στην Ελλάδα!   Στις 18 Φεβρουαρίου έστειλαν  επιστολή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και τον πρύτανη Στέλιο Κατρανίδη, ζητώντας  την εισαγωγή της «σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας», όπως αυτή ομιλείται τόσο στη γειτονική μας χώρα όσο και στην Βόρεια Ελλάδα, στο πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος.

Ο πρύτανης μιλώντας στη δημοσιογράφο του Star Ραλιώ Λεπίδου διαμήνυσε ότι δεν δέχεται υποδείξεις. Για το αν τους έχει απαντήσει, εξήγησε ο κ. Κατρανίδης: «Όχι και δεν θα απαντήσουμε, γιατι το αίτημα αυτό το θεωρούμε αντιδεοντολογικό. Πρώτη φορά συμβαίνει ένας κομματικός σχηματισμός  να μας στέλνει αίτημα να διδάξουμε ένα μάθημα στο Πανεπιστήμιο».  

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ”  ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στις 25 Ιανουαρίου ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική βουλή και αμέσως μετά, στις 2 Φεβρουαρίου το Ουράνιο Τόξο έστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας ζητώντας να συναντηθεί μαζί του  για να του προτείνει «εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας στην δημόσια εκπαίδευση, στις περιοχές όπου αυτή μιλιέται».

 "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ" ΓΛΩΣΣΑ : ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΦΡΟΙΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Όμως το αίτημα αυτό απορρίπτεται κατηγορηματικά από το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι με την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας»  στην κατηγορία των νότιων σλαβικών γλωσσών με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει να ανοίξει ένα φροντιστήριο ή ένα ιδιωτικό σχολείο για τη διδασκαλία της γλώσσας.  

 «Δίνει τη δυνατότητα σε μια μικρή ομάδα  που δεν έχει ελληνική εθνική συνείδηση να κάνει φασαρία δυσανάλογη με το μέγεθός της» δηλώνει στο Star o Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου

 «Η θέση του Ουράνιου Τόξου είναι να εισαχθεί η σύγχρονη  μακεδονική γλώσσα στα δημόσια σχολεία  γιατί σε μειονοτικά γλωσσικά ζητήματα δεν είναι σωστό  να υπάρχουν διαχωρισμοί με ξεχωριστά σχολεία. Το αν θα ιδρυθούν φροντιστήρια ή ιδιωτικά σχολεία είναι ζήτημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» επισημαίνει από την πλευτρά του στο Star o Παύλος Βοσκόπουλος, Μέλος της  ΠΓ του Ουράνιου Τόξου. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top