Ετοιμάζει βαλίτσες για Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας

Το ανακοίνωσε ο ίδιος στο Φόρουμ των Δελφών

Έχοντας απέναντι του τους δυο πρωτεργάτες της Συμφωνίας των Πρεσπών, τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτροφ και τον πρώην υπουργό Νίκο Κοτζιά, ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε διπλωματικό αριστούργημα. 

«Ήταν μια συμφωνία αμοιβαία επωφελής, χωρίς όμως κάνενας να κερδίζει στο 100% των επιχειρημάτων του και χωρίς κάνενας ταυτόχρονα να αισθάνεται ταπεινωμένος ή  ριγμένος», είπε ο πρωθυπουργός. 

Κ. Μητσοτάκης: «Οι πολίτες ζητούν αλλαγή»

Επικριτικός για τη συμφωνία ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επανέλαβε το αίτημα για εκλογές. 

«Όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο. Ο κύριος Τσίπρας έχει την επιλογή να χάσει ταυτόχρονα σε ένα γύρο ή σε δυο γύρους. Δική του η επιλογή. Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες θα του πουν “αρκετά θέλουμε αλλαγή”», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Φ. Γεννηματά: «Η Συμφωνία των Πρεσπών δίχασε τους Έλληνες»

Από τα Ανώγεια, όπου επισκέφτηκε και το σπίτι του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη, η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών δίχασε τους Έλληνες.

«Παρέδωσε μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, κράτησε δηλαδή ζωντανή τη σπίθα του αλυτρωτισμού, του μακεδονισμού», είπε.  

Συνάντηση Κατρούγκαλου – Ντιμιτρόφ στους Δελφούς

Την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών συζήτησε στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στους Δελφούς ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ν. Ντιμιτρόφ, ο οποίος στην ομιλία του έσταζε μέλι για την Αθήνα.

«Πιστεύω πως αυτό που εσείς κάνατε, έκανε  την Ελλάδα ακόμη πιο σπουδαία χώρα», τόνισε. 

Ανασκεύασε το BBC

Την ίδια ώρα το BBC τροποποίησε το δημοσίευμα περί "καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα, μετά την επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Βρετανικό δίκτυο.

Πρόσθεσε στο άρθρο ότι η ελληνική κυβέρνηση:

  • αναγνωρίζει μόνο τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης
  • θεωρεί τους Μακεδόνες Σλάβους της Ελληνικής Μακεδονίας ως μία γλωσσική και όχι εθνική ομάδα 
  • και πως η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εθνικότητα των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας είναι “Μακεδόνας/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top