Τσίπρας σε Ευρωπαίους ηγέτες: Ακροδεξιοί όσοι πήγαν στα συλλαλητήρια

Σκόπια: Θα αλλάξουμε το όνομα αφού υπογράψετε το πρωτόκολλο για ΝΑΤΟ

Ο διάλογος του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου

«Πρώτα οι υπογραφές για ΝΑΤΟ, μετά η "Βόρεια Μακεδονία"».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν τα Σκόπια στην Αθήνα, όσον αφορά τον χρόνο ισχύος των συνταγματικών αλλαγών.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», μέχρι να κυρώσει η ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

«Τη στιγμή εκείνη τίθενται σε ισχύ οι συνταγματικές τροποποιήσεις και στη συνέχεια το “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” θα γίνει το συνταγματικό όνομα», είπε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Τι θα γίνει μετά την ψήφιση του Πρωτοκόλλου από την Ελλάδα

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ υιοθέτησε ένα εθνικό σχέδιο για την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών με πρώτη και κύρια αλλαγή την χρήση του νέου ονόματος.

Έτσι, μετά την ψήφιση του πρωτοκόλλου από την Αθήνα: 

- Δημόσιο φορείς, υπουργεία, κρατικές εταιρείες προξενεία και τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αλλάξουν τις πινακίδες, που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας και στις εισόδους όλων των δημοσίων κτιρίων.

- Ταυτόχρονα θα συσταθούν διυπουργικές επιτροπές και θα γίνει εκστρατεία σε όλη τη γειτονική χώρα, ώστε να προωθηθούν όλες οι απαιτούμενες αλλαγές που απαιτούνται για την εκπλήρωση των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όλα αυτά θα ενταχθούν σε ένα δυναμικό εθνικό σχέδιο δράσης, που θα εξελίσσεται με βάση αυτές τις υποχρεώσεις.

Τσίπρας σε Ευρωπαίους ηγέτες: Ακροδεξιοί πήγαν στα συλλαλητήρια

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε συγχαρητήρια για τη συμφωνία με τα Σκόπια από τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Νίκο Αναστασιάδη, με τους οποίους συνομίλησε στο πλαίσιο της παρουσίας τους στην 5η Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Λευκωσία.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε τόλμη και θάρρος και έδωσε τέλος σε μια “αχρείαστη” διαμάχη που ταλάνιζε επί τριάντα χρόνια την Ελλάδα» είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Για «εξαιρετικό παράδειγμα, που δίνει πολλές ελπίδες για την Ευρώπη και μας δίνει την ελπίδα ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα» μίλησε, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, κατά τη χθεσινή σύσκεψη.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, σε «πηγαδάκια» με Ευρωπαίους ηγέτες, χαρακτήρισε «ακροδεξιούς» όσους πήγαν σε συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και υποστήριξε πως η πλειοψηφία των Ελλήνων υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι διάλογοι που κατέγραψε η κάμερα:

Αλέξης Τσίπρας: «Ήταν δύσκολα. Υπήρξαν διαδηλώσεις ακροδεξιών λαϊκιστών κατά της συμφωνίας».

Εμανουέλ Μακρόν: «Πόσοι συμμετείχαν;».

Αλέξης Τσίπρας: «Στις τελευταίες διαδηλώσεις ήταν περίπου 70.000. Όχι 17, 70. Δεν ήταν τόσο ογκώδες».

Εμανουέλ Μακρόν: «Η πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν υπέρ;».

Αλέξης Τσίπρας: «Ναι, νομίζω. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που μπορούν να σκέπτονται και να ασκούν κριτική με το μυαλό τους».

Τζόζεφ Μουσκάτ (πρωθυπουργός Μάλτας): «Φαινόταν δύσκολο απ' έξω».

Αλέξης Τσίπρας: «Ήταν. Φανταστείτε από μέσα. Γι' αυτό ήταν σημαντικό».

Τζόζεφ Μουσκάτ: «Εξασφαλίσατε τη θέση σας στην Ιστορία».

Σκληρή απάντηση από Μητσοτάκη: Προσβάλει ξανά τους Έλληνες

«Χθες ο κ. Τσίπρας τόλμησε να προσβάλει ξανά τους Έλληνες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Λευκωσία.

«Χαρακτήρισε, όχι μόνο ως ακροδεξιούς, αλλά και ως μη σκεπτόμενους όλους όσοι  αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών. Το έκανε, δε, με θράσος και ανευθυνότητα μπροστά σε ξένους ηγέτες. Στον κ. Ζάεφ όμως που επιμένει να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία δεν βρήκε κουβέντα να πει» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν είναι μόνο ένας πρωθυπουργός μειοψηφίας. Είναι και ένας ανάξιος πρωθυπουργός, που διχάζει τον λαό. Οι Έλληνες θα μείνουν ενωμένοι, υπερήφανοι και αξιοπρεπείς. Και σύντομα θα του δώσουν την απάντηση που του αξίζει», κατέληξε, ο κ. Μητσοτάκης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top