Γιατί τρομάζει την Τουρκία η γεώτρηση της Exxon Mobil στην Κύπρο

Αναστασιάδης: Αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή

Αισιοδοξία για τις έρευνες στο οικόπεδο 10 εκφράζει η Λευκωσία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να αναφέρει ότι ο εντοπισμός μεγάλων ποσοτήτων κοιτασμάτων μπορεί να αλλάξει τη γεωστρατηγική ιστορία. Ωστόσο, ένα τέτοιο γεγονός ανοίγει την όρεξη και των Τούρκων.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: "ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 10"

"Χωρίς αμφιβολία η ανεύρευση ποσοτήτων ικανοποιητικών αλλάζει πολλά δεδομένα. Την ίδια ώρα αποκτάς σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης" δήλωσε ο πρόεδρος  της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό της Κύπρου Σίγμα.    
Το γεωτρύπανο της EXXON MOBIL ετοιμάζεται να δώσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που θα εξοργίσουν τους αποκλεισμένους από το ενεργειακό παιχνίδι Τούρκους.

Στην ίδια αισιόδοξη γραμμή με τον Κύπριο πρόεδρο και ο αντιπρόεδρος της EXXON MOBIL Τριστάν Ασπρέι:  " Είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές στο οικόπεδο 10 κι ελπίζουμε ότι τις προσεχείς εβδομάδες ή μήνες θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα για το οικοπέδο"

Aπεγνωσμένες προσπάθειες κάνουν όμως και οι Τούρκοι με το Μπαρμπαρός να συνεχίζει τις έρευνες, με τη φρεγάτα Kεμάλ Ρέις να παρακολουθεί στενά, όπως κι ένα ελικόπτερο Σικόρσκι.

ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ: ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου μιλώντας στο Star ξεκαθαρίζει ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά κι ότι οποιαδήποτε τεχνικά προβλήματα πιθανόν προκύπτουν όπως ανέφεραν κυπριακά μέσα, λύνονται γρήγορα.

"Μπορεί να υπάρξουν κάποια τεχνικά προβλήματα, αλλά μιλάμε για μία από τις πιο μεγάλες εταιρείες, μιλάμε για μέσα και για ένα σκάφος το οποίο είναι τελευταίας τεχνολογίας. Θα διορθωθεί εάν υπάρχει ένα πρόβλημα.Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή γίνεται, προχωράει η γεώτρηση" τόνισε ο κ. Προδρόμου αποκλειστικά στο Star. 

Την ίδια ώρα, ο πρώην γενικός γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων εξηγεί  ότι η πρώτη γεώτρηση δείχνει την ποιότητα των κοιτασμάτων και στη συνέχεια εξετάζεται η ποσότητα.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ωστόσο, την ώρα που οι γεωτρήσεις βρίσκονται υπό αμερικανική ομπρέλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν ζεστή και τη σχέση τους με την Άγκυρα κάνοντας κοινές ασκήσεις νότια του Καστελορίζου. 

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο άμυνας συμμετείχαν οι τουρκικές φρεγάτες TCG GAZIANTEP και TCG GEMLIK καθώς και  το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS PORTER, ένα ελικόπτερο και δυο F16.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top