Τσίπρας - Πούτιν: Γυρίζουμε σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις

Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τις απελάσεις και τη… «βροχερή μέρα»

Την πρόθεσή τους να γυρίσουν σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και τις  απελάσεις διπλωματών, εξέφρασν  στην κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης  Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Κρεμλίνο. 

Τσίπρας σε Πούτιν: Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από το 2015

ΤΣΙΠΡΑΝ - ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ  

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, ο κ. Πούτιν δήλωσε χαρακτηριστικά  ότι η σελίδα αυτή έχει κλείσει. «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις διπλωματών», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «σαχλαμάρες»  τα όσα αναφέρθηκαν για συνωμοσία εις βάρος της Ελλάδας.

«Κοιτάζουμε μπροστά, η υπόθεση αυτή έχει λήξει»  δήλωσε από την πλευρά του ο  Έλληνας πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε για την απέλαση Ρώσων διπλωματών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε καλοκαίρι»! 

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ακόμα ότι όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, η Ελλάδα δε  θα κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν ταυτίσθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την επιθυμία να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων ως αντίποινα στην υπόθεση Σκριπάλ.

Σε αλλαγή σελίδας αναφέρθηκε ο κ. Πούτιν και όταν ερωτήθηκε και για την αλλαγή σελίδας της Ελλάδας μετά τα μνημόνια, ευχόμενος να ξεπεραστούν το ταχύτερο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Ο  Ρώσος Πρόεδρος συνεχάρη επίσης τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί ακολουθεί,  όπως είπε, «μια προοδευτική γραμμή για την ανάπτυξη της Ελλάδας».

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ  

«Tο σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο των ελληνορωσικών σχέσεων μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου.   «Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε:  

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε την επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, «σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας» και δήλωσε ότι τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

«Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης της Κύπρου, δήλωσε επίσης  ο κ. Τσίπρας, με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με τις προθέσεις των ΗΠΑ.   

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία.

«Η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε  ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο "γέφυρας" ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, αυτή είναι η σημασία και αξία της χώρας μας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες

ΠΟΥΤΙΝ:  ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 

«Μας ενώνουν πολλές προοπτικές», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος ο οποίος χαρακτήρισε «επίκαιρη» την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, με αφορμή  τη συμπλήρωση 190 ετών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας και αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Ο  Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι πέρσι το διμερές εμπόριο των δύο κρατών αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον, όπως  στην ενέργεια, στον πολιτισμό και στον τουρισμό.

Ειδικά για τον τουρισμό ο κ. Πούτιν  αναφέρθηκε σε αριθμό - ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ο οποίος φέτος αναμένεται να  αυξηθεί κι άλλο και να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top