Έτοιμη να «πανηγυρίσει» τη μη περικοπή συντάξεων η Αθήνα!

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Ευρωπαϊκή σημαία

«Αν δεν φέρει καμία αντίρρηση κάποιο Κράτος Μέλος, τότε το θέμα της κατάργησης της μείωσης των συντάξεων θεωρείται δεδομένο και δεν θα πραγματοποιηθεί επ’ αυτού συζήτηση στο Εurogroup της Δευτέρας - εν αναμονή και της τελικής γνωμάτευσης της Κομισιόν στις 21 Νοεμβρίου». 

Με αυτή τη φράση, πηγή του star.gr περιέγραψε τα δεδομένα σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group που συνέρχεται για να προετοιμάσει τη σύνοδο του πρόσθετου Eurogroup τη Δευτέρα. 

Σήμερα «κληρώνει» για συντάξεις και αντίμετρα

Σύμφωνα με πληροφορίες τoυ star.gr το ελληνικό ζήτημα δεν θα είναι σε καμία περίπτωση το κυρίαρχο στη σημερινή συνεδρίαση καθώς οι εκπρόσωποι των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να προετοιμάσουν τις συζητήσεις των υπουργών για το ζήτημα της πορείας προς την έναρξη λειτουργίας του EDIS (του ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων) και την χρήση προς αυτόν το σκοπό των αποθεματικών του ESM ως εγγύηση (backstop) τελευταίας καταφυγής, πριν τα προδιαγεγραμμένα ποσά του νέου ταμείου, πληρωθούν από τα Κράτη Μέλη.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι εκπρόσωποι θα συζητήσουν την στήριξη του ενιαίου ταμείου εκκαθάρισης τραπεζών με παρόμοια μέθοδο, αλλά και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, ενόψει και της Συνόδου του Ευρώ στις 14 Δεκεμβρίου, η οποία πρέπει να λάβει τις τελικές αποφάσεις. 

Οι εκπρόσωποι των Υπουργείων στη συνέχεια θα κάνουν μια προκαταρκτική ανασκόπηση σχετικά με τα προσχέδια των προϋπολογισμών των Κρατών Μελών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, με έμφαση στην περίπτωση της Ιταλίας. 

Η Ελλάδα θα συζητηθεί στο ίδιο πακέτο με τα υπόλοιπα Κράτη - Μέλη και στην περίπτωση που δεν υπάρξουν σημαντικές αντιρρήσεις, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η δημοσιοποίηση της επίσημης γνωμάτευσης της Κομισιόν στις 21 Νοεμβρίου.

Τα υπόλοιπα θέματα που άπτονται της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, σύμφωνα με το πρόγραμμα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, η οποία θα κρίνει και την εκταμίευση ή όχι των ποσών που θα επιστραφούν στην Ελλάδα από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top