Τι συζήτησαν Τσίπρας – Ερντογάν

Βελτίωση βλέπουν κυβερνητικές πηγές σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση

Όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τις διμερείς  σχέσεις,  όπως η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και οι ευρω-τουρκικές σχέσεις συζητήθηκε στη συνάντηση  Τσίπρα – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.  

Την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνάντησης τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την ιστοσελίδα hellasjournal.com των ΗΠΑ. 

Διαπιστώθηκε, βελτίωση του κλίματος σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδα και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι επαφές για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και να εφαρμοστούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που έχουν συμφωνηθεί. 

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ερντογάν τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της Ε.Ε. και της Τουρκίας αναφορικά με το μεταναστευτικό, ώστε να μειωθούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών, στην ενίσχυση συνεργασίας στον τομέα της ασφαλείαςαλλά  και την επαναφορά μίας θετικής ατζέντας στον οικονομικό τομέα. 

Μίλησαν για επίσης  για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης και Θεσσαλονίκης με άστοχο την ενεργοποίηση την πριν το καλοκαίρι του 2019. Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για τον τουρισμό και να επιλύονται σχετικά θέματα που προκύπτουν. 

Για το  Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και μίλησε για την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες το περασμένο καλοκαίρι, στο Κραν Μοντανά. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι  στηρίζει και την τριμερή συναντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων. 

Για τους Τούρκους υπηκόους που καταφεύγουν στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα μας δεν εμπλέκεται σε κανένα εσωτερικό θέμα της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ αξιωματικών και επανέλαβε τις γνωστές και πάγιες θέσεις του. Μίλησε και για το θέμα των Γκιουλενιστών επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές θέσεις σχετικά με το πραξικόπημα.

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top