«Έσπασε» ο Συνολάκης για το κορίτσι που σκοτώθηκε στο Mάτι

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης παρουσία Μητσοτάκη

Ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης "έσπασε" μπροστά στο κοινό ενώ παρουσίαζε τα αποτελέσματα της μελέτης του για την πυρκαγιά στο Μάτι, στην ειδική εκδήλωση της ΝΔ στη Ραφήνα. 

"Θέλω να θυμηθώ αυτό το κορίτσι που έφτασε να πηδήσει από τα βράχια για να σωθεί. Αυτό το ζήσαμε στη χώρα μας, σε μια δυτική χώρα γιατί εμείς οι μεγάλοι δεν κάναμε τη δουλειά μας. Ελπίζω αυτό να μην το ξαναζήσουμε"  ανέφερε, χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του.    

Το βασικό συμπέρασμα: Έπρεπε να γίνει εγκαίρως η εκκένωση    

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μελέτη προσομοίωσης στην Ελλάδα για την εκκένωση περιοχών με μεγάλο πληθυσμό, με δύο μοντέλα:  Ένα αμερικανικό με βάση τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και ένα ιαπωνικό. Ποιο το βασικό συμπέρασμα; Αν έγκαιρα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης οι κάτοικοι στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά θα είχαν φύγει από τα σπίτια τους με τα πόδια μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, δηλαδή πολύ πριν τους προλάβει η πυρκαγιά..

"Ο χρόνος εκκένωσης είναι 56 λεπτά με τα πόδια. Η αντίστοιχη εκκένωση με αυτοκίνητα είναι 2 ώρες" τόνισε ο κ. Συνολάκης.  

Το Star υπενθύμισε την κυβερνητική θέση ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος εκκένωσης της περιοχής. "Τι απαντάμε απέναντι σε αυτό;" ρώτησε ο πολιτικός συντάκτης του Star Νίκος Αρμένης.   

«Δε συμφωνώ καθόλου και επιστημονικά απλά δεν στέκει» απάντησε ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών. 

 

Τα 4 ερωτήματα της ΝΔ

 Τα ερωτήματα που θέτει επίσης η ΝΔ για τη διαχείριση είναι:  
•    Γιατί ο βαθμός επικινδυνότητας στην Ανατολική Αττική για πρόκληση πυρκαγιάς ήταν στο 4 και όχι 5, όταν ήταν γνωστό από την προηγούμενη μέρα ότι στην περιοχή θα έπνεαν δυτικοί άνεμοι 7 μποφόρ;

•   Γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έφτασαν στην περιοχή αφού η φωτιά είχε περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος;

•  Γιατί δεν αξιολογήθηκε εγκαίρως η βεβαιότητα ότι θα απειληθούν κατοικημένες περιοχές; 

•  Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι να εκκενώσουν το Μάτι, όταν από το πόρισμα προκύπτει ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν ακόμη και πεζή;

Μητσοτάκης: Να εξασφαλίσουμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής 

"Αν κάτι νομίζω συγκρατεί οποιοσδήποτε παρακολούθησε αυτή την παρουσίαση είναι η τεράστια απόσταση που μας χωρίζει από το πως είναι οργανωμένο σήμερα το Κράτος και πώς στην κυριολεξία πηγαίνουμε στα κουτουρού για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστροφές και το τι πρέπει να γίνει για να μπορέσουμε επιτέλους με επαγγελματισμό, με σοβαρότητα να εξασφαλίσουμε αυτό που είναι το πιο σημαντικό για κάθε κράτος: την προστασία της ανθρώπινης ζωής" τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων  


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top