Όταν βουλευτής και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σταματούσαν κατεδάφιση στη Ραφήνα…

Αλληλοκατηγορίες για τα αυθαίρετα ενώ η κυβέρνηση βγάζει μπουλντόζες

Μπουλντόζες για 2.500 δασικά και 700 παραθαλάσσια αυθαίρετα στην Αττική βγάζει η κυβέρνηση. 

«Φιλοδοξώ ότι τη Δευτέρα θα έχουμε τη λίστα των πρώτων 100 προς κατεδάφιση» δήλωσε ο  Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ενώ   με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα οι κατεδαφίσεις θα γίνονται με διαδικασίες εξπρές. Θα υπάρχει μόνο ένα περιθώριο 15 ημερών για ένσταση στο ΣτΕ και όχι στις διοικητικές υπηρεσίες.

Προτεραιότητα στις κατεδαφίσεις έχουν όσα ακίνητα βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, αναδασωτέες εκτάσεις και κοντά στη θάλασσα. Μεταξύ αυτών είναι το 50% των ακινήτων στο Μάτι, 42 ακίνητα στην Πεντέλη και 26 στο Λαύριο. 

Το ζήτημα των αυθαιρέτων, ένα πρόβλημα με ρίζες τουλάχιστον 50 ετών,  έχει αναδειχθεί σε νούμερο ένα  θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Νέα Δημοκρατία έφερε στην επιφάνεια δηλώσεις του  Χρήστου Σπίρτζη που ως πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, μεταξύ 2010 και 2012 εξηγούσε στην ΕΡΤ ποια είναι η διαδικασία για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. 

Ωστόσο, η πρακτική της τακτοποίησης αυθαιρέτων ήταν στην ατζέντα όλων των κυβερνήσεων. Κάποιες όμως από αυτές τις ρυθμίσεις έγιναν πιο ευέλικτες και ορισμένες κατεδαφίσεις που είχαν διαταχθεί, σταμάτησαν. 

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της Αυγής:

«Διμοιρίες ΜΑΤ, ασθενοφόρα, λιποθυμίες και μπουλντόζες έτοιμες να «καταπιούν» την περιουσία των κατοίκων μπροστά στα μάτια τους, συνέθεταν την εικόνα χθες στα Περιβολάκια Ραφήνας. Τελικά η κατεδάφιση αποτράπηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα, του δήμαρχου Ραφήνας - Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου».

Σε όλη τη χώρα πάντως τα αυθαίρετα αγγίζουν το 1.000.000.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top