Η ΕΚΤ θέλει προληπτική γραμμή στήριξης για Ελλάδα

Ανοικτά πολλά προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης - Νέο «ράλι» για Eurogroup

Πρώτη δημοσίευση 14-05-2018 12:42

Υπέρ της προληπτικής γραμμής πίστωσης για την Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο, τάσσεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ, Φραντσέσκο Ντρούντι, σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική, η απόφαση «εναπόκειται πλήρως» στην ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως ένα προληπτικό πρόγραμμα «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους» θα διατηρούσε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, θα προλάμβανε τις διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επιτάχυνε την άρση των capital controls και θα επέτρεπε τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ντρούντι: Οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει επιτυχώς η Ελλάδα στις αγορές
  • Μια προϋπόθεση είναι η επάνοδος σε πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεχιζόμενης δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις
  • Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μια πειστική συμφωνία σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την εξασφάλιση διαρκούς πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων. Προκειμένου να συμβεί αυτό, απαιτείται η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει το Eurogroup. Υπό την προϋπόθεση ότι θα σημειωθεί πρόοδος, π.χ. εάν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία σε επιτελικό επίπεδο (staff level agreement - SLA) μέχρι την αρχή του καλοκαιριού θα γνωρίζουμε το εύρος της δέσμης μέτρων για το χρέος
  • Ένα ισχυρό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μείωνε επίσης τους κινδύνους από απρόσμενες διαταραχές. Από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι χρειάζεται ένα ορθά καθορισμένο πρόγραμμα (επίσης προληπτικού χαρακτήρα), με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους, προκειμένου η ΕΚΤ να διατηρήσει την παρέκκλιση (waiver) σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων για όσο διάστημα οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν χαμηλότερες του επενδυτικού βαθμού. Αν και δεν θα πρέπει να υπερτονιστεί ο άμεσος αντίκτυπος της άρσης του waiver, ωστόσο η διατήρησή του επιτρέπει την καλύτερη αντιμετώπιση περιόδων τυχόν αυξημένης μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μια αξιόπιστη συμφωνία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα συνέβαλε επίσης και στην πρόληψη των διακυμάνσεων στις καταθέσεις και, κατ’ επέκταση, θα διευκόλυνε τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία του τραπεζικού συστήματος.
Νέος κύκλος διαβουλεύσεων με θεσμούς

Νέος κύκλος διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο ξεκίνησε από σήμερα, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Τα τεχνικά κλιμάκια ήδη έχουν πιάσει δουλειά, καθώς συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Euroworking Group, ενώ τα τετ-α-τετ του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών θα ξεκινήσουν από Τετάρτη.

Τα ανοικτά μέτωπα είναι αρκετά καθώς εκκρεμούν πολλά από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

Τα μεγάλα αγκάθια είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, που επηρεάζουν δραστικά τον ΕΝΦΙΑ, και το θέμα της ΔΕΗ (πώληση λιγνιτικών μονάδων συν μείωση του ποσοστού της στην αγορά).

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων εδώ 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top