Κλείνουν οριστικά σε μία εβδομάδα οι μπάρες σε Μετρό και ΗΣΑΠ

«Έχουμε φτάσει τις 700.000 κάρτες» λέει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Κλείνουν οριστικά οι μπάρες σε Μετρό και ΗΣΑΠ

Οριστικά θα κλείσουν σε περίπου μία εβδομάδα από τώρα οι μπάρες στο Μετρό και τον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ).

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα 104,6, τονίζοντας πως οι κάρτες έχουν… σπάσει κάθε ρεκόρ.

«Τα έσοδα από το ηλεκτρονικό εισιτήριο δείχνουν ότι άξιζε να το κάνουμε αυτό. Από τις 250.000 κάρτες που εκδίδαμε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τώρα έχουμε φτάσει τις 700.000 κάρτες» είπε ο κ. Σπίρτζης.

Ο λόγος που δεν είχε εφαρμοστεί το μέτρο με τις μπάρες μέχρι σήμερα είναι ότι το υπουργείο περίμενε να εκδοθούν και οι κάρτες των ατόμων με αναπηρία και των ανέργων.

Ήδη, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) έχει διεκπεραιώσει επιτυχώς πάνω από 140.000 κάρτες ανέργων και ΑμεΑ, εκ των οποίων έχουν φορτιστεί με το δικαίωμα του δωρεάν κομίστρου (δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα) σχεδόν 135.000 κάρτες.

Πως γίνεται η έκδοση κάρτας ανέργων και ΑμεΑ

Α. Είτε μέσω διαδικτύου (η κάρτα αποστέλλεται στον δικαιούχο και στη διεύθυνση επιλογής του, μέσω ταχυδρομείου. Εάν δεν βρεθεί ο δικαιούχος, έπειτα από δυο ειδοποιήσεις, η κάρτα επιστρέφεται στον Οργανισμό).

Β. Είτε στα εκδοτήρια προσωποποιημένων καρτών.

Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι μπορούν να επικοινωνούν με τον ΟΑΣΑ στο 11185.

Πως θα ενεργοποιήσετε το δωρεάν κόμιστρο

Για την μεταφορά / ενεργοποίηση του δωρεάν κομίστρου μέσω ΑΜΕΚ, ο δικαιούχος καλείται να υλοποιήσει τα ακόλουθα βήματα:

- Μεταβαίνει σε ένα από τα 300 «Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Καρτών» (ΑΜΕΚ) του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

- Στην αρχική οθόνη του ΑΜΕΚ, επιλέγει τη γλώσσα που επιθυμεί και στη συνέχεια, την επιλογή «Επιδότηση» από το βασικό μενού.

- Τοποθετεί κατακόρυφα την προσωποποιημένη ATH.ENA Card στην υποδοχή που βρίσκεται στο κάτω αριστερά μέρος της πρόσοψης του ΑΜΕΚ.

- Η συσκευή αναγνωρίζει αυτόματα, εάν η συγκεκριμένη κάρτα δικαιούται επιδότησης και στην περίπτωση αυτή, ο επιβάτης επιλέγει το «ΟΚ» για να ξεκινήσει η διαδικασία φόρτισης της κάρτας του. Προσοχή: όσο διαρκεί η φόρτιση του κομίστρου δεν πρέπει να αφαιρεθεί η κάρτα από την υποδοχή.

- Με το πέρας της διαδικασίας, ο επιβάτης αφαιρεί την κάρτα από την υποδοχή και παραλαμβάνει την απόδειξη από τη θύρα εξόδου. Η κάρτα έχει φορτιστεί με το δωρεάν κόμιστρο και είναι έτοιμη προς χρήση.

- Ο επιβάτης ενεργοποιεί το κόμιστρό του με την απλή επαφή της κάρτας του σε ένα επικυρωτικό οχήματος ή σε έναν καρταναγνώστη πύλης σταθμού.

Πως γίνεται η φόρτιση της κάρτας

Α. Στα 300 αυτόματα μηχανήματα (ΑΜΕΚ), που βρίσκονται σε όλους τους σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού, σε στάσεις του Τραμ και σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου των Λεωφορείων και Τρόλεϊ (τα σημεία παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr). Το δωρεάν κόμιστρο δεν φορτίζεται στα εκδοτήρια.

Β. Μέσω κινητού τηλεφώνου που διαθέτει λειτουργία NFC, εφ’ όσον έχει εγκατασταθεί στο κινητό η εφαρμογή «Athena Card Αpp».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top