Βρυξέλλες: Από την 4η αξιολόγηση θα κριθεί το ζήτημα του χρέους

Ανοιχτό το ενδεχόμενο από κοινοτικό αξιωματούχο για «κοινωνικό αντιστάθμισμα» στο υπερ-πλεόνασμα

Βρυξέλλες: Από την 4η αξιολόγηση  θα κριθεί το χρέος

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση της “συμφωνίας εξόδου” της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης, η οποία θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους και τον προσδιορισμό της επιτήρησης μετά την 20η Αυγούστου, θα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης της Ελλάδας, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τη συνεδρία του eurogroup της Παρασκευής 27 Απριλίου.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι “ο στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού - staff level agreement SLA - τον Μάιο, κάτι το οποίο θεωρώ δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο”. Τόνισε δε ότι “τα 88 προαπαιτούμενα έχουν μέχρι στιγμής εκπληρωθεί σε πολύ μικρό βαθμό, όμως τα περισσότερα είναι επακόλουθες ενέργειες από ήδη υφιστάμενη νομοθέτηση”.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών θα ακούσουν τον Έλληνα συνάδελφό τους ο οποίος θα παρουσιάσει την αναπτυξιακή στρατηγική - την οποία το EWG εξέτασε ακροθιγώς την περασμένη εβδομάδα. Οι 19 θα ακούσουν και την εκτίμηση των θεσμών για το που βρίσκεται η 4η και τελευταία αξιολόγηση, ενώ στη συνέχεια θα γίνει μια παρουσίαση από πλευράς επικεφαλής EWG για τα μέτρα σε σχέση με το χρέος και ειδικά για τον μηχανισμό διασύνδεσής του με την ανάπτυξη.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα υπάρξει συζήτηση και για την επιτήρηση μετά την 20η Αυγούστου, όμως ξεκαθάρισε ότι “δεν θα ήθελα να ανεβάσω τις προσδοκίες για την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας στη Σόφια”. “Δεν θα πρέπει να περιμένουμε αποφάσεις στη Σόφια”, είπε. “Θα έχουμε αποφάσεις τον Ιούνιο, όταν όλα τα στοιχεία του πακέτου θα είναι στη θέση του”, τόνισε διευκρινίζοντας ότι “χρειαζόμαστε πρώτα την αξιολόγηση, όλα θα αποφασιστούν όταν θα υπάρχει η αξιολόγηση και αυτό θα συμβεί τον Ιούνιο”. Θα έχουμε συμφωνία τον Ιούνιο, δεν μου αρέσει να ακούω κόσμο να μιλάει για μετά τον Ιούνιο γιατί αυτό δε βοηθάει”, είπε. Τόνισε δε ότι η συνολική συμφωνία θα έχει και τα στοιχεία του χρέους και την επιτήρηση και την αξιολόγηση και φυσικά το δημοσιονομικό μαξιλάρι.

Σε σχέση με τα 88 προαπαιτούμενα επέστησε την προσοχή στις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την ενεργοποίηση του δικού του προγράμματος, ξεκαθάρισε ότι αν ενεργοποιηθεί τότε δεν υπάρχει περίπτωση να “τρέχει” πέραν της διάρκειας του προγράμματος των Ευρωπαίων, δηλαδή τις 20 Αυγούστου.

Τέλος,  σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, δήλωσε πως “δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα υπάρξει επανάληψή του στα επόμενα έτη καθώς αυτό απαιτεί ακόμη πολύ τεχνική δουλειά” και κατέληξε εξηγώντας ότι αυτό “δεν έχει να κάνει με τα μέτρα επί συντάξεων και αφορολόγητου” καθώς η συμφωνία που “είναι ήδη νόμος”, προβλέπει την αντιστάθμιση αυτών των μέτρων με κοινωνικά αντίμετραστην περίπτωση υπεραπόδοσης”.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top