Ζητάτε αύξηση από τον εργοδότη σας; Πρέπει να πληρώσει… τα διπλάσια στο κράτος!

Μέχρι 63% φτάνει ο ανώτατος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας

Ζητάτε αύξηση; Το κράτος ζητά... τα διπλάσια

Εργάζεστε στον ιδιωτικό τομέα και ζητάτε αύξηση από τον εργοδότη σας; Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος… τρίβει τα χέρια του καθώς για κάθε αύξηση που θα λάβει κάποιος, τα ταμεία θα πάρουν τα διπλά.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

- Στον μέσο εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος και αμείβεται με 1.168 ευρώ καθαρά τον μήνα, για να γίνει μια αύξηση μόλις 45 ευρώ τον μήνα, ο εργοδότης πρέπει να πληρώσει 90 ευρώ, δηλαδή τα διπλά, καθώς τα μισά θα τα πάρουν η εφορία και ο ΕΦΚΑ.

- Αν ο εργαζόμενος συγκαταλέγεται στους «υψηλόμισθους» των 1.800-1.900 ευρώ καθαρά τον μήνα, ο εργοδότης θα πληρώνει 100 ευρώ τον μήνα και ο εργαζόμενος θα εισπράττει περίπου τα… 37 ή το ένα στα τρία ευρώ.

Το τεράστιο ποσοστό κρατήσεων, το οποίο ανέρχεται μέχρι και στο 63% για όποιον φτάνει να φορολογείται με τον ανώτατο συντελεστή της φορολογικής κλίμακας, λειτουργεί αυτή τη στιγμή ως το πιο ισχυρό αντικίνητρο και για τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας αλλά και για τη βελτίωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες έχουν μειωθεί σε ποσοστό άνω του 27% μέσα στην κρίση.

Παραδείγματα

Ένα μεσαίο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα το οποίο σήμερα αμείβεται με 39.946 ευρώ τον χρόνο μεικτά, εισπράττει τελικώς 25.943,27 ευρώ καθαρά μετά την αφαίρεση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, παρά το γεγονός ότι ο εργοδότης μαζί με τις δικές του εισφορές καταβάλλει 49.873,9 ευρώ. Ο εργαζόμενος λαμβάνει καθαρά στην τσέπη του 1.853 ευρώ τον μήνα. Αν αποφασίσει ο εργοδότης να κάνει μια αύξηση 1.000 ευρώ τον χρόνο στον εργαζόμενό του, κατ’ αρχάς πρέπει να γνωρίζει ότι το κόστος του δεν θα είναι 1.000 ευρώ αλλά 1.253 ευρώ λόγω εργοδοτικών εισφορών. Πόσα από αυτά τα 1.253 ευρώ θα εισπράξει ο εργαζόμενος; 469 ευρώ ή – αλλιώς – το 37,43% του ποσού που θα πληρώσει ο εργοδότης. Ο υπάλληλος πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι τα καθαρά του έσοδα θα αυξηθούν μόλις κατά 33 ευρώ τον μήνα.

Στη Γερμανία ένας υπάλληλος που θα διεκδικήσει να αυξήσει τα μεικτά του από τα 40.000 στα 41.000 ευρώ θα έχει την ακόλουθη τύχη: για μια αύξηση των μεικτών αποδοχών κατά 956 ευρώ, ο εργοδότης θα πληρώσει 1.140 ευρώ και τελικώς ο εργαζόμενος θα εισπράξει 494 ευρώ. Ο συντελεστής της καθαρής αύξησης είναι 44%, δηλαδή 7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από το 37% της Ελλάδας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top