Κίνηση-ματ στον φόρο εισοδήματος: Τι αλλάζει για ανέργους και περιστασιακά εργαζόμενους

Διάταξη του υπουργείου Οικονομικών θα δώσει τέλος στην «παγίδα» των τεκμηρίων

Μηδενικός φόρος για ανέργους και part-time

Λύση στο μείζον θέμα με την «παγίδα» των τεκμηρίων που εγκλώβιζε χιλιάδες φορολογούμενους με καθόλου ή ελάχιστα εισοδήματα φιλοδοξεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα θα προβλέπει πλήρη απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και τα τεκμήρια για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, φτωχούς, φοιτητές και γενικά περιστασιακά εργαζομένους.

Ειδικότερα, θα προβλέπει τη φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών (δηλαδή με αφορολόγητο όριο) των φορολογούμενων που έχουν ελάχιστα εισοδήματα και κινδυνεύουν να πιαστούν στα δίχτυα των τεκμηρίων.

Διαβάστε ακόμη: Φόρος εισοδήματος: Εξωπραγματικά ποσά θα πληρώσουν πολίτες με εισοδήματα... πείνας

Υπενθυμίζεται ότι για δαπάνες διαβίωσης ορίζεται το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ύψους 3.000 ευρώ για τους άγαμους και 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ενώ έχει οριστεί - μεταξύ άλλων - ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για κατοχή ΙΧ, ιδιοκατοικούμενη ή ενοικιαζόμενη κατοικία.

Στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τεκμαρτό, τότε φορολογείται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και μάλιστα με τη κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα. Δηλαδή χωρίς αφορολόγητο όριο και με συντελεστή φορολόγησης 22% από το πρώτο ευρώ. Κάτι που οδηγεί σε εξωπραγματικούς (δεδομένων των εσόδων) φόρους εισοδήματος.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top