Δεύτερη ευκαιρία για Κοινωνικό Τιμολόγιο: Βγαίνουν και… ξαναμπαίνουν 100.000 νοικοκυριά

Τι αλλάζει από τον Απρίλιο και μετά με τη νέα φορολογική δήλωση - Νέα ενημέρωση 22.14

Τα πάνω-κάτω έρχονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) με περίπου 100.000 νοικοκυριά να αποκτούν… δεύτερη ευκαιρία από τον Απρίλιο και μετά.

Οι αιτήσεις ένταξης στο νέο ΚΟΤ υποβάλλονται μέσω του ειδικού προγράμματος της Η.ΔΙ.Κ.Α. (www.idika.gr) από τις 15 Φεβρουαρίου 2018

Δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι δύο κατηγορίες: α) όσοι  πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΟΤ Α) και β) όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια (ΚΟΤ Β).

Δείτε αναλυτικά στον πίνακα

Τα εισοδηματικά κριτήρια, όμως, υπολογίζονται με βάση την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Καθότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για το 2018 (έτος χρήσης 2017), οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και θα υποβληθούν μέχρι τον Απρίλιο, όταν και εκτιμάται πως θα ανοίξει η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων, υπολογίζονται με την περσινή δήλωση.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που έχασαν το 50% του ΕΚΑΣ μέσα στο 2017 και βρέθηκαν εντός εισοδηματικών ορίων, έγιναν δικαιούχοι του ΚΟΤ αλλά… ακόμη δεν μπορούν να το αιτηθούν!

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και χιλιάδες νοικοκυριά που έχασαν μέρος του εισοδήματός τους το 2017 και έτσι έγιναν δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου.

Σε αυτή την περίπτωση, για να έχουν φθηνό ρεύμα θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων και να υποβάλλουν γρήγορα το Ε1 για να γίνει νωρίς η εκκαθάριση.

Όσον αφορά όσους είναι ήδη στο ΚΟΤ και θα υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για νέα ένταξη, προφανώς και μπορούν να υποβάλλουν με βάση την εκκαθάριση της δήλωσης για το 2016. Ωστόσο, αν μετά την εκκαθάριση της δήλωσης για το 2017 διαπιστωθεί ότι δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, τότε θα βγουν εκτός.

Τα όρια κατανάλωσης για το ΚΟΤ

Το KOT εφαρμόζεται για το σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης και έως τα αντίστοιχα όρια κατανάλωσης που προβλέπονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου.

Για νοικοκυριό που έχει άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh.

Για νοικοκυριό που έχει άτομο ή άτομα με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται κατανάλωση 200 kWh και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος κατανάλωση 100 kWh, μέχρι του συνολικού ορίου των 2.400 kWh ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το συγκεκριμένο ανώτατο όριο (2.400 kWh) αυξάνεται κατά 300 kWh για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και κατά 600 kWh για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Δείτε αναλυτικά:

Ποια είναι η χορηγούμενη έκπτωση

Η έκπτωση του ΚΟΤ υπολογίζεται ως εξής: 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top