Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον ΙΙ»: Ξεκινά τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων – Eπιδότηση έως 17.500 ευρώ

Ποιες κατοικίες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον 11: Τη Δευτέρα οι αιτήσεις

Σε λειτουργία έχει τεθεί από την Πέμπτη ο ιστότοπος exoikonomisi.ypen.gr, μέσω του οποίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω αυτού να ενημερωθούν αναλυτικά για τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ένταξης σε αυτό.

Αύριο Δευτέρα, 12 Μαρτίου, στις 12:00 μ.μ. θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Επιδότηση έως 17.500 ευρώ: Ξεκινά το νέο πρόγραμμα για την ανακαίνιση σπιτιού

Ποιες κατοικίες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα

 

Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτηρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου)

Η κατοικία θα πρέπει να είναι:

- Κύρια

- Να μην είναι αυθαίρετο κτίσμα

- Να έχει καταταχθεί σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Δ», βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης

- Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα

«Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι δυνητικά ωφελούμενοι του προγράμματος είναι κυρίως η κατοικία τους να είναι χαρακτηρισμένη ως κύρια κατοικία και να μην έχει αυθαιρεσίες, δηλαδή να υφίσταται νόμιμα και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα» εξηγεί ο μηχανολόγος και ενεργειακός επιθεωρητής, Ιωάννης Δέσκος.

Σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαιρεσίες πρέπει αυτές να τακτοποιηθούν πριν την υποβολή της αίτησης.

Τι εργασίες επιδοτούνται

Οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση που επιδοτούνται είναι:

- Αντικατάσταση Κουφωμάτων.

- Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

- Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πυλωτής.

- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.

- Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

«Οι εργασίες που προβαίνουν συνήθως οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση τοίχων και οροφής, η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα και η αντικατάσταση ή η εγκατάσταση νέου οικονομικότερου συστήματος θέρμανσης. Αυτά είναι και τα βασικότερα που επιδοτεί το πρόγραμμα. Επιδοτείται επίσης, σε συνδυασμό με αντικατάσταση κουφωμάτων και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, όπως για παράδειγμα τέντες» εξηγεί στο star.gr o κ. Δέσκος.

Όπως υπογραμμίζει, σημαντικό είναι η επιδότηση να αξιοποιείται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, «όπως για παράδειγμα αντλία θερμότητας για θέρμανση/ ψύξη, η τοποθέτηση συστήματος συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θέρμανσηςμε φυσικό αέριο και ο ηλιακός θερμοσίφωνας».

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το πρόγραμμα

 

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσοι έχουν ετήσια ατομικά εισοδήματα έως 35.000 ευρώ ή ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 45.000 ευρώ.

Το ποσοστό επιχορήγησης διαμορφώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα εξαρτώμενα τέκνα, ενώ δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να ξεπεράσει το 70%.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top