Επιδότηση έως 17.500 ευρώ: Ξεκινά το νέο πρόγραμμα για την ανακαίνιση σπιτιού

Από τις 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις – Τα εισοδηματικά κριτήρια – Ποιες κατοικίες αφορά το πρόγραμμα

Επιδότηση έως 17.500 ευρώ για ανακαίνιση σπιτιού
Επιδότηση έως 70% παρέχει το νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
 
Το « Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ» θα δέχεται αιτήσεις από τις 28 Φεβρουαρίου 2018 και ξεκινά με προϋπολογισμό 250 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Το ανώτατο ύψος της επιχορήγησης που μπορεί να λάβει ένας δικαιούχος είναι τα 17.500 ευρώ, ενώ η επιδότηση περιλαμβάνει και τα δύο Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που θα εκδοθούν (πριν και μετά την ενεργειακή αναβάθμιση).
 
Ποιες κατοικίες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα
 
Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτηρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου)
 
Η κατοικία θα πρέπει να είναι:
 
- Κύρια
- Να μην είναι αυθαίρετο κτίσμα
- Να έχει καταταχθεί σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Δ», βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης
- Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα
 
«Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι δυνητικά ωφελούμενοι του προγράμματος είναι κυρίως η κατοικία τους να είναι χαρακτηρισμένη ως κύρια κατοικία και να μην έχει αυθαιρεσίες, δηλαδή να υφίσταται νόμιμα και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα» εξηγεί ο μηχανολόγος και ενεργειακός επιθεωρητής, Ιωάννης Δέσκος.
 
Σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαιρεσίες πρέπει αυτές να τακτοποιηθούν πριν την υποβολή της αίτησης.
Τι εργασίες επιδοτούνται
 
Οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση που επιδοτούνται είναι:
 
- Αντικατάσταση Κουφωμάτων.
- Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
- Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πυλωτής.
- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.
- Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
 

«Οι εργασίες που προβαίνουν συνήθως οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση τοίχων και οροφής, η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα και η αντικατάσταση ή η εγκατάσταση νέου οικονομικότερου συστήματος θέρμανσης. Αυτά είναι και τα βασικότερα που επιδοτεί το πρόγραμμα. Επιδοτείται επίσης, σε συνδυασμό με αντικατάσταση κουφωμάτων και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, όπως για παράδειγμα τέντες» εξηγεί στο star.gr o κ. Δέσκος.

Όπως υπογραμμίζει, σημαντικό είναι η επιδότηση να αξιοποιείται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, «όπως για παράδειγμα αντλία θερμότητας για θέρμανση/ ψύξη, η τοποθέτηση συστήματος συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θέρμανσης με φυσικό αέριο και ο ηλιακός θερμοσίφωνας».

 
Τα εισοδηματικά κριτήρια για το πρόγραμμα
 
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσοι έχουν ετήσια ατομικά εισοδήματα έως 35.000 ευρώ ή ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 45.000 ευρώ.
 
Το ποσοστό επιχορήγησης διαμορφώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα εξαρτώμενα τέκνα, ενώ δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να ξεπεράσει το 70%.
 
Δείτε αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:
 
«Ρουφήχτρες» ενέργειας τα σπίτια στην Ελλάδα
 
Από τους σημαντικότερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα αποτελούν τα κτίρια στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, ο κτιριακός τομέας (οικιακός και τριτογενής) ευθύνεται για το 45% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας.
 
Αυτό οφείλεται, κατά βάση, στην παλαιότητα των κτιρίων καθώς το 55% των κτιρίων με χρήση κατοικίας έχει κατασκευαστεί πριν το έτος 1980, δηλαδή είναι θερμικά απροστάτευτα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 83,82% των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν το έτος 1980 είναι κατηγορίας «Η»,, σύμφωνα με τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που είχαν εκδοθεί έως το έτος 2014 (στοιχεία ΥΠΕΚΑ), ενώ τα κτίρια που κατασκευάστηκαν τις επόμενες τρεις δεκαετίες ήταν σε μεγάλο ποσοστό κατηγορίας «Γ» ή «Δ»,.
 
Όπως προκύπτει η ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση είναι μεγάλη. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή γιατί δεν είναι όλες οι λύσεις κατάλληλες για όλα τα προβλήματα.
 
«Οι δυνητικά ωφελούμενοι του προγράμματος θα πρέπει να συμβουλεύονται το μηχανικό τους για ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας της οικίας τους, ώστε να βρουν την κατάλληλη λύση για βέλτιστη εξοικονόμηση με τα λιγότερο δυνατόν χρήματα επένδυσης του έργου» σημειώνει ο κ. Δέσκος.
 
Πέτρος Κατσαβριάς
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top