Οι πέντε «νάρκες» της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η υλοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προαπαιτουμένων που εκκρεμούν

Οι 5 «νάρκες» της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού πρ

Στα «δύσκολα» της τέταρτης αξιολόγησης μπαίνει ξανά από τη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο μετά την ευχάριστη έκπληξη που έκανε η Moody’s με την αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Σε αυτή την αξιολόγηση, που αναμένεται να είναι και η τελευταία για το τρίτο πρόγραμμα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να πιστοποιηθεί από τους δανειστές η υλοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προαπαιτουμένων που μεταφέρονται από αξιολόγηση σε αξιολόγηση από το 2015 .

Εκτός από το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να μείνει ούτε ένα μέτρο ανεφάρμοστο, το βάρος της αξιολόγησης θα πέσει στην πρόοδο πέντε βασικών τομέων.

Ο πρώτος θα είναι η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων. Στο πεδίο αυτό υπάρχει ο ύφαλος των μέτρων της διετίας 2019-2020 που έχει επιβάλει και θα ελέγχει το ΔΝΤ. Από τα τέλη Απριλίου μέχρι και τον Μάιο, που αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα, θα πρέπει το Ταμείο να κάνει την εκτίμηση αν η Ελλάδα μπορεί να πιάσει το 2019 το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου συνεδρίασε την Τετάρτη, αλλά το θέμα της Ελλάδας παραπέμφθηκε σε χρόνο για τον οποίο θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ελάφρυνση του χρέους. Με δεδομένο λοιπόν ότι το Ταμείο θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα, συνεχίζει να επιμένει διά των εκπροσώπων του ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεν ελάφρυνση του χρέους, αλλά και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για την ολοκλήρωσή τους.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου στο 100%, με απονομή όμως του συνόλου των καθυστερούμενων συντάξεων και ολοκλήρωση της συγχώνευσης των Ταμείων με τον ΕΦΚΑ.

Ο τρίτος κρίσιμος τομέας είναι οι τράπεζες και η διαδικασία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων. Στο θέμα έχουμε ήδη καταγεγραμμένη -έστω και ατύπως- τη θέση της ΕΚΤ, ότι η διαδικασία είναι σε καθυστέρηση, με αιχμή το θέμα των πλειστηριασμών, με βάση το οποίο είχαμε και την κόντρα Τσακαλώτου-Ντράγκι στο τελευταίο Eurogroup.

Ο τέταρτος κρίσιμος τομέας είναι αυτός των αποκρατικοποιήσεων κάθε μορφής. Οι δανειστές θέλουν να δουν την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας να λειτουργεί και να αξιοποιεί δημόσια -κυρίως ακίνητη- περιουσία. Πριν από το τέλος του προγράμματος, θέλουν να δουν την εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό και τη νέου τύπου διαχείριση των 15 ΔΕΚΟ που συγχωνεύτηκαν πρόσφατα στο Ταμείο.

Ο πέμπτος τομέας που θα εξεταστεί είναι η υλοποίηση των αλλαγών στο Δημόσιο, όπου θα πρέπει να καταγραφεί η αποπολιτικοποίηση των γενικών γραμματέων των υπουργείου, να προσδιοριστεί ο ανώτατος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και να λειτουργήσει το σχέδιο μόνιμης κινητικότητας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top