Ακατάσχετο 15.000 ευρώ υποσχέθηκε ο Αποστόλου στους αγρότες

Συνάντηση με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων

Αποστόλου: Ακατάσχετο 15.000 ευρώ στους αγρότες

Ακατάσχετο 15.000 ευρώ υποσχέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου στους αγρότες,  στη συνάντησή του με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων. Η συνάντηση διήρκησε 2,5 ώρες και συμμετείχε σε αυτή και  ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός «έγινε ουσιαστική και εις βάθος ανάλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου και στο πλαίσιο των μνημονιακών συγκυριών της χώρας, το υπουργείο προχωρά όπως μέχρι τώρα στην υλοποίηση μέτρων προς όφελος του αγροτικού κόσμου».

Ο  κ. Αποστόλου ανακοίνωσε:

- Τον προσδιορισμό του ακατάσχετου για τους λογαριασμούς των αγροτών στο ύψος των 15.000 ευρώ το χρόνο.

- Την έναρξη εντός των επόμενων ημερών των συμψηφισμών, έτσι ώστε να καταβληθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, συνολικού ύψους περί τα 42 εκατ. ευρώ.

- Την ένταξη και των επιδοτήσεων του λεγόμενου «πρασινίσματος» στις χορηγήσεις μέσω της «κάρτας του αγρότη», γεγονός που διευρύνει περίπου κατά 30% τις δυνατότητες ρευστότητας.

- Την επέκταση του αγροτικού εργοσήμου σε όλες τις εποχικού χαρακτήρα αγροτικές εργασίες, καθώς και στους μετακλητούς αλλοδαπούς εργάτες γης.

Ο υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΕΝΦΙΑ ούτε κάποιος συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια, δεν θα περικοπεί καμία αγροτική σύνταξη για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν την αγροτική τους δραστηριότητα και σημείωσε ότι τα ασφάλιστρα των αγροτών αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενωτικών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, εμφανίστηκε επιφυλακτικός πάντως σχετικά με τις δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου. Όπως είπε «στην καρδιά των αιτημάτων μας δεν δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις, όπως οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και το αγροτικό πετρέλαιο» και πρόσθεσε «θα μεταφέρουμε στα μπλόκα τις συζητήσεις προκειμένου να αποφασίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας».

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top