«Τζακίλα» πνίγει τα αστικά κέντρα – Πεδία μάχης οι πολυκατοικίες για το πετρέλαιο

Εν αναμονή του επιδόματος θέρμανσης χιλιάδες πολίτες

Νέφος από το τζάκι στις πόλεις τα Χριστούγεννα

Ο χειμώνας έφτασε για τα καλά και για ακόμη μία χρονιά η υπόθεση θέρμανση… καίει!

Με την οικονομική κρίση και τη μείωση του εισοδήματος να έχει αναγκάσει χιλιάδες νοικοκυριά να περικόψουν από δραματικά έως και εντελώς το οικογενειακό κονδύλιο για τη θέρμανση, δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν το επίδομα θέρμανσης για να κάνουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) Χριστούγεννα!

Τα νέα κριτήρια για το επίδομα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, με το οικονομικό επιτελείο να προσανατολίζεται σε περιορισμό των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, αφού το σχετικό κονδύλι που θα διατεθεί, θα περιοριστεί κατά περίπου 50%.

Πεδία μάχης οι πολυκατοικίες

Την ίδια ώρα, πολλές γενικές συνελεύσεις σε πολυκατοικίες των μεγάλων αστικών κέντρων κοντεύουν να γίνουν… εμπόλεμη ζώνη.

Όπως τονίζει στο star.gr o Παναγιώτης Κ., 68 ετών, διαχειριστής σε πολυκατοικία στην Αγία Παρασκευή, το πρόβλημα είναι έντονο σε πολλές πολυκατοικίες όπου υπάρχει διαφωνία για την προμήθεια ή όχι πετρελαίου. 

«Κάποιοι ένοικοι δε θέλουν να μπει καθόλου πετρέλαιο, δηλώνοντας οικονομική αδυναμία. Την ίδια ώρα, άλλοι και θέλουν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά αποτελούν μειοψηφία», τονίζει και προσθέτει: «Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ενοίκων που χρωστούν κοινόχρηστα μηνών, δυσχεραίνοντας πολύ τη διαχείριση σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων φυσικά και το θέμα της προμήθειας πετρελαίου».

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Σοφία Π., 62 ετών, ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στη Νέα Σμύρνη.

«Είναι μεγάλο το πρόβλημα με τη θέρμανση», λέει στο star.gr. «Χρησιμοποιώ πλέον θερμοπομπό στο υπνοδωμάτιο μου, ενώ για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια άναψα τζάκι στο καθιστικό. Κανείς στην πολυκατοικία δε θέλει να βάλουμε πετρέλαιο και φυσικά δεν πρόκειται να βάλω εγώ με δική μου δαπάνη».

Δεν παραγγέλνουν ακόμη πετρέλαιο, γιατί φοβούνται ότι θα μείνουν εκτός επιδόματος με τα νέα κριτήρια

Αν και το επίδομα θέρμανσης θα καλύψει (στους δικαιούχους) και αγορές που έχουν ήδη γίνει, ο φόβος πολλών καταναλωτών ότι με τα νέα κριτήρια μπορεί να μείνουν εκτός, έχει «παγώσει» μέχρι νεοτέρας τις παραγγελίες.

Διαβάστε ακόμη: Αντίστροφη μέτρηση για τη χορήγηση του «κουτσουρεμένου» επιδόματος θέρμανσης

«Είναι γεγονός ότι οι καταναλωτές στηρίζονται στη χορήγηση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης», τονίζει στο star.gr ο Απόστολος Καλαντζής, πρόεδρος και ιδρυτής εταιρείας που διανέμει πετρέλαιο θέρμανσης, της Fastoil.

Όπως εξηγεί, παρά την αναμενόμενη περικοπή είτε στον αριθμό των δικαιούχων είτε στο ποσό, «αποτελεί μία ελπίδα για τα νοικοκυριά».

Καίνε ό,τι βρουν μπροστά τους: Η «τζακίλα» πνίγει τα μεγάλα αστικά κέντρα!

Μία από τις (παρα)επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ήταν και ο αντίκτυπός της στο νέφος, με μεγάλες επιβαρύνσεις για τη δημόσια υγεία.

Η χρήση των τζακιών στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, την - κατά το κοινώς λεγόμενο - «τζακίλα. Πρόκειται για τα «αερολύματα» από την καύση σε χιλιάδες τζάκια.

Ενδεικτικό της επιβάρυνσης στη δημόσια υγεία είναι τα ευρήματα από πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παλαιότερα οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις καυσαερίων στις μεγάλες πόλεις παρατηρούνταν τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής. Πλέον, τις κρύες νύχτες την περίοδο Οκτωβρίου-Απριλίου παρατηρούνται τις βραδινές ώρες, αφού δηλαδή πέσει η θερμοκρασία κι ανάψουν τα τζάκια.

Κι όμως, με τα τζάκια να λειτουργούν στο φουλ, η αγοραστική κίνηση στην καύσιμη ξυλεία είναι πεσμένη. «Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι πωλήσεις είναι πεσμένες. Δεν έχει διαθέσιμα χρήματα ο κόσμος», δηλώνει στο star.gr ο κ. Μητρόπουλος από το xyla.gr, που εμπορεύεται καύσιμη ξυλεία.

Η εξήγηση είναι απλή και… δυσάρεστη: πολλοί - λόγω ένδειας - καίνε ό,τι βρουν (ξύλα μη κατάλληλα για καύση, κιβώτια, εφημερίδες, κλπ) επιβαρύνοντας «εγκληματικά» το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. 

Κερδίζει έδαφος το φυσικό αέριο

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που έχουν στραφεί και σε άλλες μεθόδους θέρμανσης, οι οποίες θεωρούνται πιο οικονομικές (μετά την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο), αλλά χρειάζονται ένα σεβαστό χρονικό διάστημα για να αποσβέσουν τη δαπάνη εγκατάστασης.

Πρόσφατα η Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής ανακοίνωσε πως το εννιάμηνο του 2017 οι συνδέσεις στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Αττική υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2016.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Έκρηξη αιτήσεων για αυτόνομη εγκατάσταση – Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης

Σε αυτό βοήθησε σίγουρα και το πρόγραμμα επιδότησης που κάλυπτε ένα μέρος του ποσού. «Άντε και μπήκα στην επιδότηση για ατομικό λέβητα φυσικού αερίου. Που να βρω τα 1.000-1.500 ευρώ που θα χρειαστώ; Δεν έχω την πολυτέλεια με τα σημερινά μου εισοδήματα να περιμένω να κάνω την απόσβεση», σημειώνει η Σοφία Π.

«Οι καταναλωτές, έπειτα από δοκιμή άλλων μορφών ενέργειας, αντιλαμβάνονται πλέον ότι η αποτελεσματικότερη και όχι απαραίτητα ακριβότερη λύση για θέρμανση είναι το πετρέλαιο θέρμανσηςΕάν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρισκόταν στα 0,60 ευρώ το λίτρο για όλα τα νοικοκυριά, πιστεύω ότι το κράτος θα είχε περισσότερα έσοδα. Η ζήτηση θα είχε αυξηθεί σε όλες τις εταιρείες πετρελαιοειδών και η επιδότηση πετρελαίου δεν θα ήταν τόσο αναγκαία», εκτιμά ο κ. Καλαντζής.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top