Πανευρωπαϊκό πρόβλημα η φοροδιαφυγή: Μόνιμη Επιτροπή για το θέμα ζητούν ευρωβουλευτές

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Μόνιμη Επιτροπή για τη φοροδιαφυγή ζητούν ευρωβουλευτές

Τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας για το ξέπλυμα χρήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PANA) ζήτησαν σήμερα από τις Βρυξέλλες τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής για τη διερεύνηση παρατυπιών στον τομέα της φορολογίας.
 
Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης σχετικά με τα «Paradise Papers» από τον Βέρνερ Λάνγκεν, πρόεδρο της ειδικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και την φοροδιαφυγή.
 
Συγκεκριμένα ο Βέρνερ Λάνγκεν δήλωσε ότι πριν να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για μια μόνιμη επιτροπή, τα μέλη της PANA θα ήθελαν να διεξαχθεί μια ειδική έρευνα για τις αποκαλύψεις επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού που αποκαλύφθηκαν από τα  Paradise Papers.
 
Αργότερα, κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Επίτροπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιέρ Μοσκοβισί  ανακοίνωσε εκ νέου ότι την ερχόμενη Τρίτη το ECOFIN αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο με μη συνεργάσιμες φορολογικές δικαιοδοσίες. Στην ίδια ανακοίνωση είχε προβεί νωρίτερα και η Εκπρόσωπος της Κομισιόν Βανέσα Μοκ.

Βεβαίως ο Επίτροπος προειδοποίησε τα Κράτη Μέλη ότι θα καταγγείλει τη διαδικασία, αν ο τελικός κατάλογος δεν είναι αξιόπιστος ή αποδειχθεί κατώτερος των περιστάσεων, τονίζοντας ότι η «μαύρη λίστα» προωθείται από τις κοινοτικές υπηρεσίες εδώ και δύο χρόνια, σημειώνοντας ότι στο μεταξύ πολλά κράτη έχουν τροποποιήσει τη νομοθεσία τους για να αποφύγουν τις όποιες κυρώσεις, ενώ τουλάχιστον οι μισές από τις χώρες με τις οποίες επικοινώνησε η Κομισιόν, έχουν αναλάβει παρόμοιες δεσμεύσεις για το 2018. «Εν ολίγοις, υπάρχει μια δυναμική και ο κατάλογος αυτός είναι ήδη το πρώτο εργαλείο που δείχνει την ευρωπαϊκή ηγεμονία στον τομέα της φορολογίας: πιέζουμε τις τρίτες χώρες να αλλάξουν τη νομοθεσία τους και να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις μας» τόνισε ο Π. Μοσκοβισί.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ωστόσο δεν συμμερίζεται τις ενστάσεις της ΟXFAM που σε δική της έκθεση καταγγέλλει Κράτη Μέλη της ΕΕ για φορολογικές πρακτικές επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στη Μάλτα και το ΗΒ για την υπόθεση του ΦΠΑ) η Κομισιόν προφανώς και έχει ξεκινήσει γνωστές διαδικασίες επί παραβάσει.

Ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε δε ότι το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται αύριο να εγκρίνει πρόταση για την ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας στον τομέα του ΦΠΑ.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top