Θετικά τα νέα από την Ελλάδα στο Eurogroup λέει κοινοτικός αξιωματούχος

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Βρυξέλλες: Θετικά τα νέα από την Ελλάδα στο Eurogroup

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add star.gr on Google

Δύο Eurogroup θα γίνουν τη Δευτέρα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για το κανονικό και το ειδικό που θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, ο αξιωματούχος είπε ότι “δεν είναι στην ατζέντα”, αλλά δεν θεωρεί απίθανο «κατά την συζήτηση στο τέλος για τα ‘διάφορα θέματα’ να πάρει το λόγο ο εκπρόσωπος της τρόικας και κάνει μια δίλεπτη αναφορά στην πρόσφατη αποστολή στην Αθήνα».

Όπως είπε: “οι επικεφαλής των θεσμών γύρισαν πρόσφατα από την Αθήνα, την Παρασκευή και τα πρώτα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά”. Σημείωσε μάλιστα ότι “υπάρχει ένα θετικό κλίμα συνεργασίας και πως έχει ήδη γίνει θετική δουλειά”.

Εξήγησε δε ότι «όσον αφορά το να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως τις 4 Δεκεμβρίου, πολλά είναι τεχνικώς δυνατά, όμως έχουμε μπροστά μας μόνο 5 εβδομάδες». Σημείωσε ότι «υπάρχει τεράστιος όγκος δουλειάς - σκεφτείτε ότι από τα 113 προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος τα 95 είναι σε αυτή την αξιολόγηση - όταν αυτά ολοκληρωθούν, τότε όλα θα είναι πιο εύκολα».

Επιπλέον ο αξιωματούχος είπε πως «η επόμενη αποστολή σε επίπεδο επικεφαλής είναι αργότερα τον Νοέμβριο» και εξήγησε ότι «σίγουρα δεν θα έχουμε πλήρη ολοκλήρωση ως τις 4 Δεκεμβρίου διότι μετά την συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού θα έχουμε την υλοποίηση, η οποία προϋποθέτει πολύπλοκες διοικητικές πράξεις, την έκθεση συμμόρφωσης, εθνικές διαδικασίες κτλ». Τόνισε όμως ότι «συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού και ένα σημαντικό κομμάτι υλοποίησης προαπαιτούμενων θα μπορούσε να υπάρχει και αυτό θα είναι θετικό».

Σε σχέση με την κανονική ατζέντα ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει κατά τους κοινοτικούς κανόνες να προετοιμαστεί από τους Υπουργούς.

Το κανονικό Eurogroup, που θα ξεκινήσει στις 15:00,  έχει μόνο δύο ζητήματα στην ατζέντα του; το πρώτο είναι η τραπεζική διάσταση της ΟΝΕ, με εισήγηση της Ντανιέλ Νιουί ( του SSM ), που θα παρουσιάσει τα πεπραγμένα σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την πρόοδο ως προς το Ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών.

Το δεύτερο θέμα θα είναι η συνεισφορά της παιδείας στην παραγωγικότητα, στο πλαίσιο των θεματικών συζητήσεων των υπουργών (την προηγούμενη φορά συζήτησαν για τη φορολογία της εργασίας). Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν “χείριστες πρακτικές”

Το δεύτερο eurogroup (inclusive format - δηλαδή οι 19 και όλα τα μέλη που έχουν υπογράψει το TSG και η Κροατία με την Τσεχία που προσκλήθηκαν από τον κ. Τουσκ) θα ξεκινήσει στις 17:00 συζητώντας το ζήτημα της μετεξέλιξης του ESM στο πλαίσιο της κοινοτικής αρχιτεκτονικής και αμέσως μετά την τραπεζική ένωση. Η Κομισιόν έχει θέσει υπόψιν των Υπουργών μια νέα πρόταση για την εγγύηση καταθέσεων και οι Υπουργοί αναμένεται να τοποθετηθούν επ’αυτού, ως προς το τι θα αποτελούσε μια καλή ισορροπία. Δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις.

Αμέσως μετά οι 19 υπουργοί θα ασχοληθούν με τα δημοσιονομικά και ειδικά με την “δημοσιονομική ικανότητα” (fiscal capacity - ένα είδος προϋπολογισμού. Οι 19 θα συζητήσουν για όλο το εύρος των προτάσεων από το “γιατί χρειάζεται” ως το “προς τα που θα πάνε τα λεφτά”.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι οι απόψεις ποικίλουν από το “καθόλου προϋπολογισμός”, ως το “γραμμή στον προϋπολογισμό της ΕΕ”. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα πρέπει να καταγράψει το αποτελέσματα και να τα παρουσιάσει στους ηγέτες. Τέλος οι 19 θα συζητήσουν την δημοσιονομική πτυχή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, όπως και των κανόνων του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Τέλος το EG θα διαλέξει διαδικασία υποψηφιοτήτων, όπως είπε, (από τα μέσα Νοεμβρίου - ως 4 τις Δεκεμβρίου) για την διαδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η διαδικασία προβλέπει την αρχή “μια χώρα μια ψήφος” και μυστική ψηφοφορία.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top