Πολιτική κόντρα για τη συμφωνία Τσίπρα-Τραμπ στην αναβάθμιση των F16

Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις για το αν είναι συμφέρουσα επιλογή και η αντίδραση της... τρόικας

Το "πράσινο φως" για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 έδωσε ο Ντόναλντ Τράμπ στον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που επιθυμούσε διακαώς η Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια. Η συμφωνία προκαλεί πάντως πολλά ερωτήματα, στα οποία επιχειρεί να δώσει απαντήσεις το ρεπορτάζ του Κώστα Συμεωνίδη:   

Γιατί πρέπει να αναβαθμιστούν τα F-16;

Η αναβάθμιση των F-16 στην έκδοση Viper έπρεπε να είχε γίνει χθες, λένε οι Έλληνες αεροπόροι.

«Η αναβάθμιση ειναι επιτακτική ανάγκη για την αεροπορία και ειδικά σήμερα» επισημαίνει ο Αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης - Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ.

Ο κύριος λόγος είναι αυτός που δείχνει το ρεπορτάζ : Το υπερσύγχρονο F-35 που θα αποκτήσει σύντομα η Τουρκία, αλλάζοντας δραματικά τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Ένα αεροσκάφος που η Ελλάδα δεν «αντέχει» να αγοράσει.

Τι σημαίνει αυτή η αναβάθμιση ;

Τα ελληνικά F-16 θα αποκτήσουν  νέο υπερσύγχρονο ραντάρ με τεράστιες δυνατότητες και πολλά ακόμα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Τι προτείνουν οι Αμερικανοί ;

Ο Πρόεδρος Τράμπ και το αμερικανικό Κογκρέσο διαμήνυσαν ότι  με 2,4 δις δολάρια μπορούν να αναβαθμιστούν πλήρως, με όλα τα συστήματα, 123 F-16.

Πόσα  χρήματα «αντέχουμε» να δώσουμε;

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας και το Μέγαρο Μαξίμου, μπορούμε να δώσουμε μέχρι  1,1 δις δολάρια, ποσό που κατά προσέγγιση αφορά την αναβάθμιση 65-70 F-16.

Όμως, καλά πληροφορημένες πηγές αποκάλυπταν στο Star ότι η αναβάθμιση αναμένεται να κλείσει τελικά στα 1,4 δις δολάρια  για 85-95 F-16.

Το θέμα πάντως προκάλεσε ήδη την αντίδραση των θεσμών."Ασφαλώς θα πρέπει να συζητηθούν οι δημοσιονομικές λεπτομέρειες, στο πλαίσιο του προγράμματος. Η δαπάνη επιβαρύνει και το χρέος" διαμήνυσαν. 

Τι θα κερδίσουν από τον εκσυγχρονισμό οι ελληνικές εταιρείες; 

Η ΕΑΒ  θα μπορούσε να κερδίσει γύρω στα 130-200 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά και κάποιες υποκατασκευάστριες ελληνικές εταιρείες, θα μπορούσαν να κερδίσουν επίσης δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Όπως δηλώνει ο  Αντιπτέραρχος ε.α. Κ.  Ιατρίδης πρέπει «να απαιτήσουμε κάποιος αριθμός αεροσκαφών να αναβαθμιστούν στην ΕΑΒ».

Σε πολιτικό επίπεδο, η Αθήνα προσβλέπει σε ουσιώδη αμερικανική στήριξη έναντι των τουρκικών θέσεων στο Αιγαίο και προσδοκά από την Ουάσιγκτον να καθυστερήσει σημαντικά την πώληση των αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα. Η χώρα μας περιμένει ουσιαστικά την αναβάθμιση της στρατηγικής σημασίας της Σούδας, όπως και άλλων ελληνικών αεροπορικών βάσεων, σε σχέση με την Τουρκία.   

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ζήτημα μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ προκάλεσαν ήδη την αντίδραση της ΝΔ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.      

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top