Ο Κοντονής απέσυρε την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης μετά τις αντιδράσεις

Η αντιπολίτευση είχε διαμηνύσει ότι δεν θα ξαναβάλει πλάτη αν δεν επιβεβαιώνεται η δεδηλωμένη

Ο Κοντονής απέσυρε την τροπολογία για την Ένωση Ξάνθης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την ξεκάθαρη στάση των ΑΝΕΛ ότι θα την καταψήφιζαν.

Ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε ότι αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, ώστε να δοθεί χρόνος να την μελετήσουν όσοι διαφωνούν. Πρόσθεσε ότι θα την επαναφέρει μετά από δέκα ημέρες. Είχε προηγηθεί όχι μόνο η έντονη αντίδραση των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, αλλά και ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα της βουλευτή Β' Πειραιά, Νίνας Κασιμάτη. 

Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη τόνισαν, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας, ότι θα καταψηφίζουν διατάξεις ακόμα και αν συμφωνούν με αυτές, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων, από εδώ και στο εξής. 

Ο αρμόδιος υπουργός, προτού αποσύρει τη τροπολογία, υπερασπίστηκε με ιδιαίτερη θέρμη τη ρύθμιση αυτή, κάνοντας λόγο για  «γελοιότητες που ακούστηκαν από τους φασίστες της Χ.Α.» αναφορικά ότι επιχειρείται η επιβολή της αναγνώρισης τουρκικών σωματείων, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «πολιτικό διπολισμό». Αναφερόμενος στην ουσία της τροπολογίας αυτής υποστήριξε πως «με την τροπολογία  αυτή, εγκαθιδρύεται ένα δικαίωμα επανεξετάσεως που θα αποφασίσουν τα κυρίαρχα εθνικά δικαστήρια».

Το νέο φάλτσο της συγκυβέρνησης με την απροθυμία των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν την επίμαχη τροπολογία αποτέλεσε την αιτία για την δημιουργία κοινού  μετώπου ΝΔ και  ΔΗΣΥ. Από εδώ και στο εξής, ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίζουν  στην Βουλη όλα τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, θα εκφράζουν την διαφωνία τους.

Η  τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ. Μάλιστα, ο Κώστας Γκιουλέκας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Ολομέλεια, ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως «κάθε φορά που οι εταίροι σας θα διαφωνούν, θα καταψηφίζουμε ...ξεκινώντας από σήμερα». Κύκλοι της ΝΔ έλεγαν ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δυο πλειοψηφίες», ενώ ο Μάκης Βορίδης ήταν πιο ξεκάθαρος: «Δεν θα σας επιτρέψουμε να ψαρεύετε πλειοψηφία μέσα στο κοινοβούλιο».

Στο ίδιο ύφος και η ΔΗΣΥ, με τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου να υποστηρίζει πως «θα βάλουμε τέλος σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι με τον κυβερνητικό εταίρο, δεν θα έχετε το άλλοθι της υπευθυνότητας της αντιπολίτευσης».

Ωστόσο, η εν λόγω τροπολογία, όπως ήταν φυσικό, προσέφερε έδαφος για εθνικιστικό παραλήρημα από την Χρυσή Αυγή. Για ακόμη μια φορά, όμως, ο χρυσαυγίτης βουλευτής Γιάννης Λαγός αναφέρθηκε με το πλέον προκλητικό ύφος προς τους βουλευτές, αποκαλώντας τους «ραγιάδες» και «προδότες», για να καταλήξει λέγοντας πως «όταν το κράτος είναι εναντίον του έθνους, τότε εμείς στη Χρυσή Αυγή λέμε ‘κάτω το κράτος, ζήτω το έθνος’».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top