Ο Γιούνκερ συναντά τους πρέσβεις των 28 κρατών-μελών για το μέλλον της Ευρώπης

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR

Ο Γιούνκερ συναντά τους πρέσβεις των 28 κρατών-μελών

Τους Πρέσβεις των 28 κρατών μελών της ΕΕ συναντά αυτή την ώρα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker, ενόψει της ομιλίας του για την κατάσταση στην Ένωση (State of the Union Speech, SOTEU).

O Πρόεδρος της Κομισιόν θα συνομιλήσει με τους Πρέσβεις του COREPER (Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων) για το μέλλον της ΕΕ, τις προτάσεις που είχε η Κομισιόν καταθέσει στο δημόσιο διάλογο πριν από το καλοκαίρι (τα λεγόμενα 5 σενάρια).

Τι είναι η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων
Η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων ή Coreper έχει ως έργο την προετοιμασία των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαρτίζεται από εκπροσώπους των χωρών της ΕΕ σε βαθμό πρέσβη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την προεδρία της χώρας της ΕΕ ασκεί το κράτος μέλος που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου. Κατέχει κεντρική θέση στο σύστημα λήψης αποφάσεων της ΕΕ και είναι επιφορτισμένη να εξετάζει προηγουμένως τους φακέλους που περιέχονται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν νωρίτερα σήμερα συνομίλησε τηλεφωνικά με Γάλλο Πρόεδρο Macron, συνέφαγε με τον Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να συνομιλήσει με πολλά άλλα από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με το ίδιο σκεπτικό, χθες μετείχε σε συνάντηση με την διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς εξήγησε ότι η Κομισιόν λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν τις ιδέες που ακούγονται στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που διεξάγεται δημόσια στα κράτη μέλη: «δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη φούσκα των Βρυξελλών», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι «αυτή περιλαμβάνει εμάς και εσάς (τον Τύπο)».

O Πρόεδρος θα τοποθετηθεί εκτενώς για τις διεργασίες για το μετασχηματισμό της ΕΕ, στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top