Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: «Αδαείς ή δόλιοι όσοι μιλούν για “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο»

«Η Ελλάδα αν και όταν χρειαστεί, θα υπερασπιστεί στο ακέραιο και δίχως εκπτώσεις τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της»-Πρώτη ανάρτηση: 16-07-2017 13:24

Την ώρα που η Τουρκία έχει χάσει κάθε έννοια μέτρου και τα παιχνίδια της τόσο με την Ελλάδα όσο και την Κύπρο έχουν ξεπεράσει τα όρια, ο Προκόπης Παυλόπουλος από την Κάσο όπου βρίσκεται για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, έστειλε ένα ηχηρότατο μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε προς πάσα κατεύθυνση, πως «είναι είτε αδαείς είτε δόλιοι όσοι μιλούν για "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο», προσθέτοντας πως η Ελλάδα όχι μόνο έχει δικαίωμα να εξοπλίζει αμυντικά τα Δωδεκάνησα αλλά και θα προστατεύσει την ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα σύνορά της!

«H Ελλάδα, εάν και όταν χρειασθεί, θα υπερασπισθεί, με βάση το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο ακέραιο και δίχως εκπτώσεις τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ:

Η όλη ιστορία της Κάσου, και ιδίως η θυσία των Κασίων στον βωμό της Ελευθερίας στις 28 Μαΐου 1824, μας δίνει το δικαίωμα αλλά και μας επιβάλει το εθνικό και ευρωπαϊκό χρέος να στέλνουμε, προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την γείτονα και φίλη Τουρκία, το εξής μήνυμα, ιδίως στο πλαίσιο της Επετείου της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων και της Κάσου στον Εθνικό μας Κορμό:
Πρώτον, η Ελλάδα επιδιώκει, εμπράκτως, την ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία.  Επιπλέον δε είναι έτοιμη να προσφέρει την ενεργό στήριξή της στην προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεύτερον,  η υπεύθυνη αυτή στάση της Ελλάδας τελεί, αυτονοήτως, υπό τον απαράβατο όρο της πλήρους τήρησης του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου, στο σύνολό τους.  Άρα, και της Συνθήκης της Λωζάνης καθώς και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947, πρωτίστως δε του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
Τρίτον, σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου:
·Στα Δωδεκάνησα, όπως και σ’ όλο το Αιγαίο, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» όπως ορισμένοι διατείνονται είτε από άγνοια είτε, πολύ περισσότερο, από δόλο.
·Η Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έχει, στο πλαίσιο του δικαιώματος προληπτικής άμυνας, την δυνατότητα της πλήρους αμυντικής θωράκισης των Δωδεκανήσων έναντι κάθε επικείμενης απειλής.
Τέταρτον, η Ελλάδα, εάν και όταν χρειασθεί, θα υπερασπισθεί, με βάση το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο ακέραιο και δίχως εκπτώσεις τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της.  Συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top