Έκκληση Μοσκοβισί να συνεργαστούν τα κόμματα στην Ελλάδα- «Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό»

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου- Πρώτη ανάρτηση 17:47

Έκκληση στα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να συνεργαστούν για το καλό της χώρας και το συμφέρον όλων των Ελλήνων, απηύθυνε από τις Βρυξέλλες και την έδρα της Κομισιόν, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προβαίνοντας στην επίσημη ανακοίνωση της πρότασης της Κομισιόν για τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος (EDP) της Ελλάδας. 

Ο Επίτροπος επί των οικονομικών, ο οποίος νωρίτερα χαρακτήρισε την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δις και την σημερινή απόφαση, ως καλά νέα που πρέπει να διαβάσουν οι αγορές (χαρακτηριστικά είπε “αν αυτά δεν είναι καλά νέα για τις αγορές, τότε δε ξέρω ποια είναι”, εξηγώντας ωστόσο ότι δεν είναι δική του απόφαση το τι θα πράξουν οι επενδυτές), ξεκαθάρισε ότι “κακώς με κατηγορούν κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία ότι είμαι φίλος του Τσίπρα”.  Σημείωσε “εγώ δουλεύω πάντα με την εκλεγμένη κυβέρνηση, ο Τσίπρας είναι φίλος μου, υπό την έννοια ότι και ο Σαμαράς και ο Γ.Στουρνάρας ήταν φίλοι μου πριν”. 

Ο Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι, όταν αναφέρεται στις προσπάθειες που έχουν γίνει, αναφέρεται στις προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων από την αρχή της κρίσης, όμως συμπλήρωσε ότι μετά τον Ιούλιο του 2015, “η προσπάθεια έγινε πιο αποτελέσματική”. Είπε ακόμη ότι “τα εύσημα ανήκουν μόνο στον ελληνικό λαό" και τόνισε ότι “όλοι (τα κόμματα) θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένοι από τη σημερινή κατάσταση”. “140 δράσεις είναι γιγάντια προσπάθεια”, είπε αναφερόμενος στην τελευταία αξιολόγηση. 

“Τον ελληνικό λαό πρέπει να ευχαριστήσουμε”, τόνισε, “που είχε φιλοευρωπαϊκή στάση σε όλη την πορεία”. 

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία του τερματισμού του υπερβολικού ελλείμματος,  η απόφαση ελήφθη από το κολέγιο, τα μέλη του ECOFIN ενημερώθηκαν χθες και η επίσημη αποδοχή της πρότασης της Κομισιόν από το Συμβούλιο θα μπορούσε να έρθει πριν από την συνεδρίαση του Οκτωβρίου του ECOFIN, σε οποιαδήποτε άλλη σύνθεση του Συμβουλίου. 

Ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για απόφαση με πολύ μεγάλο συμβολισμό, μετά την οποία μόνο 3 χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε EDP: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ισπανία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα χρειάστηκε 7 χρόνια για να πάει από το -15,6% στο +0.7%. Το 2011, είπε, 27 κράτη μέλη είχαν υπερβολικό έλλειμμα και σήμερα μόνο 3. Το 2011 το μέσο έλλειμμα ήταν 6,1 και σήμερα μόλις 1,4%. Αυτό αποδεικνύει ότι η στρατηγική της Κομισιόν για ευέλικτη προσαρμογή και έξυπνη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων του συμφώνου σταθερότητας “λειτούργησε”, είπε ο Επίτροπος. 

Η έξοδος στις αγορές:

“Δεν είναι ο ρόλος μου να κάνω προγνώσεις”, είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του star.gr για το αν και κατά πόσο η σημερινή ανακοίνωση είναι πρόκριμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τη θετική ευόδωση των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης να το δοκιμάσει τις επόμενες εβδομάδες. 

“Αυτό που βλέπουν οι αγορές είναι ότι η δόση των 8,5 εκταμιεύεται, η χώρα εξέρχεται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε” πρόσθεσε.

“Αν αυτά δεν είναι καλά νέα για τις αγορές, τότε δε ξέρω ποια είναι”, κατέληξε ο Επίτροπος, ο οποίος παρέπεμψε σε ακόμα θετικότερο κλίμα μετά την επίσκεψη Γιούνκερ στη Θεσσαλονίκη για την επιτιμοποίηση του. 

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κομισιόν: Τέλος η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα- Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top