Ο Μοσκοβισί για την εκταμίευση της δόσης: «Όσο λιγότερο μιλάμε για την Ελλάδα, τόσο το καλύτερο»

Eρωτηθείς για το πότε η Επιτροπή θα τερματίσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας, ο Ευρωπαίος επίτροπος συνέστησε υπομονή

Όσο λιγότερο μιλάμε για την Ελλάδα τόσο το καλύτερο

«Να έχετε λίγη ακόμα υπομονή» είπε ο Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα τερματίσει η Κομισιόν τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτι το οποίο θα έπρεπε να υπάρξει ως πρόταση στο eurogroup της Δευτέρας, και πρόσθεσε:

 «Ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα είναι στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, θέλουμε όλοι η επίσκεψη να πάει καλά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση θα μπορούσε και να ανακοινωθεί εκεί.

Στην πράξη θα έχει προηγηθεί η συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη στο κολέγιο των Επιτρόπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν ήταν καθόλου στην ατζέντα του eurogroup της Δευτέρας. Βεβαίως ο Κλάους Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στην εκταμίευση των 7,7 δις ευρώ από τον ΕSM, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έλαβε ήδη τα χρήματα το απόγευμα της Δευτέρας και αναμένεται να λάβει άλλα 800 εκ. ευρώ μετά την 1η Σεπτεμβρίου, αν και εφόσον αρχίσει να μειώνει τις ληξιπρόθεσμε οφειλές της στο εσωτερικό.

«Όσο λιγότερο μιλάμε για την Ελλάδα, τόσο το καλύτερο» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, εξηγώντας ότι «αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα». Αναφέρθηκε δε στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο που εκτελείται.

Ερωτηθείς τέλος για το αν και κατά πόσο είναι σωστό να δοκιμάσει η Ελλάδα τις αγορές τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι όλα τα κράτη που βγήκαν τελικώς στις αγορές, δοκίμασαν τις δυνάμεις τους πριν το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης. Σημείωσε δε ότι η χώρα δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες για να βρει μεγάλα ποσά στις αγορές, σε αντίθεση με πριν από 6 χρόνια. Τόνισε τέλος ότι τα μόνα χρήματα που θα χρειαστεί η χώρα θα είναι για μετακύλιση λήξεων ομολόγων.

Ο ΕSM έχει εκταμιεύσει ήδη 39, 5 δις από τα 86 του συνολικού τρίτου πακέτου, και 181 δις από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης, κατέχοντας σήμερα το 51% του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Του Θάνου Αθανασίου, ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top