Η Ελλάδα στοχεύει σε επιτόκια χαμηλότερα του 5% για να βγει στις αγορές

Η επίτευξή μιας καλής συμφωνίας για την ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του

Η Ελλάδα στοχεύει σε επιτόκια χαμηλότερα του 5% για να βγει στις αγορές

Η Αθήνα θα επιστρέψει στις αγορές όταν το κόστος δανεισμού υποχωρήσει κάτω από το 5%, κάτι το οποίο θα γίνει εφικτό σύντομα εάν η ΕΚΤ εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τα ελληνικά ομόλογα.

Η περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν η κυβέρνηση και οι επίσημοι δανειστές της -ΕΕ και ΔΝΤ- επιτύχουν μια καλή συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Η επίτευξή της θα διασφαλίσει ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο, ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι αβέβαιο αυτή τη στιγμή.

«Μία έξοδος στις αγορές με ένα 5ετές ομόλογο θα πρέπει να γίνει με επιτόκιο κάτω από το 5%», είπε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Το επιτόκιο του διετούς ελληνικού ομολόγου (5ετές έκδοσης 2014) διαμορφώνεται τώρα στο 5,8% ενώ του 10ετούς στο 6%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Επενδυτές ομολόγων εκτιμούν ότι τα σημερινά επιτόκια μπορεί να υποχωρήσουν μεταξύ 0,75% και 1,5% όταν η ΕΚΤ αρχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων.

Η διαφορά απόδοσης του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου, έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, υποχώρησε κατά 1,4% ποσοστιαίες μονάδες στα τέλη του 2014 όταν η ΕΚΤ προετοίμαζε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top