Comeback από Παπανδρέου: «Να έλεγα "όχι" το 2010 και να χρεοκοπούσαμε;» - Κριτική σε Σαμαρά-Τσίπρα

«Το “λεφτά υπάρχουν” το λέω και σήμερα» - Τι είπεγια τη σχέση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Τον χρόνο πίσω στο 2010, τότε που η Ελλάδα είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αδυνατώντας ουσιαστικά να δανειστεί από τις αγορές, γύρισε ο Γιώργος Παπανδρέου, αποκαλύπτοντας ότι είχε εξετάσει να απορρίψει το πρώτο μνημόνιο αλλά αυτό θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ και σε χρεοκοπία.

«Ένα “όχι” θα ήταν πιθανώς την επόμενη ημέρα χρεοκοπία. Ένα “όχι” θα ήταν πιθανώς, θα το πλήρωνε ο ελληνικός λαός, πολύ βαρύτερα απ’ ότι πληρώθηκε. Δεν υπήρχε ούτε μηχανισμός. Εσείς θα το διακινδυνεύατε; Εγώ δεν το διακινδύνευσα» είπε στον Real  FM.

«Καθίσαμε κάτω με τον υπουργό οικονομικών και με τους συμβούλους και βάλαμε όλα τα σενάρια και είπαμε: “Πρώτο σενάριο: χρεοκοπία”. Δεν το είχα πει τότε, γιατί αν το είχα πει δημόσια θα χρεοκοπούσαμε την επόμενη ημέρα. Αν είχαμε πει δημόσια κάτι τέτοιο θα χρεοκοπούσαμε και τότε θα μου παίρνανε το κεφάλι. Το 2ο σενάριο ήταν να φύγουμε από την Ευρωζώνη ή να κάνουμε και τα δύο. Τα αξιολογήσαμε και είπαμε “όχι”, για τον τόπο θα βάλουμε πλάτη εμείς, έστω κι αν οι άλλοι δεν θα βάλουν, έστω κι αν η αντιπολίτευση μας “πετάει πέτρες”. Τη στιγμή αυτή, την κρίσιμη, το θέμα είναι να σταθεί η χώρα όρθια. Και στάθηκε» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Ζήτησα από τον Σαμαρά να στηρίξει αλλά αρνήθηκε»

«Εάν είχαμε ζητήσει πλειοψηφία 180 για το πρώτο μνημόνιο και δεν είχαμε πάρει 180, την επόμενη ημέρα η γερμανική βουλή ψήφιζε το αν θα δώσει χρήματα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα συναινούσε ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Μίλησα με τον κ. Σαμαρά και μου είπε “όχι”. Μπορούσα αν θέλετε να παίξω πόκα και να δω αν μπλοφάρει, εσείς όμως θα βάζατε τη χώρα σε αυτή την πιθανή εξέλιξη; Θα παίζατε ζάρια τη χώρα; Εγώ δεν το έκανα αυτό. Και βεβαίως μπορούσα να το δοκιμάσω. Εάν όμως το είχα κάνει αυτό και δεν είχε περάσει με 180 και δεν παίρναμε τη δόση και χρεοκοπούσαμε τότε δικαίως ο ελληνικός λαός θα έλεγε μα “είχατε την πλειοψηφία γιατί αφήσατε την τύχη της χώρας στην αντιπολίτευση”».

«Δεν είναι προσωπική βεντέτα με τον Βενιζέλο»

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις του με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο: «Δεν υπάρχει προσωπικό ζήτημα με τον κ. Βενιζέλο. Με το χέρι στην καρδιά. Και το λέω αυτό γιατί έτσι είμαι σαν άνθρωπος. Δεν κρατώ προσωπική κακία για κανέναν. Κατανοώ πολιτικές διαφορές και αυτές ήταν οι διαφορές μας, αντιλήψεις».

«Έχουμε πει πολλά για το παρελθόν. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να ξαναπάμε στην ιστορία διότι μετά αυτό φαντάζει ως προσωπική βεντέτα, που δεν είναι προσωπική βεντέτα. Είμαστε σε μία πορεία ανασύνταξης του χώρου και κοιτάμε μπροστά. Η ιστορία θα γράψει και ο καθένας θα γράψει και τη δική του πορεία» πρόσθεσε.

«Πρώτο βήμα για να βγούμε από την κρίση μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

Στο ερώτημα αν η λύση για τη χώρα είναι η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Πολλά χρειάζονται. Δεν είναι απλώς ότι χρειάζεται μία τέτοια κυβέρνηση, χρειάζεται μία ομοθυμία για το τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στη χώρα. Βεβαίως το άμεσο, αλλά αυτό είναι 7 χρόνια, είναι να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση και την εξάρτηση που έχουμε στους δανειστές μας για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτό θέλει μία αξιοπιστία».

«Προφανώς μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα έδινε ένα πρώτο βήμα. Αλλά αυτή η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα έπρεπε να είναι βάση πολύ συγκεκριμένων πολιτικών, ενός πλαισίου, που λέει “ναι” πρέπει να κάνουμε αλλαγές, διότι δυστυχώς και η κυβέρνηση Σαμαρά και η κυβέρνηση Τσίπρα όσο κι αν βγήκαν από τις κάλπες ως αντιμνημονιακή έχουν μείνει αποκλειστικά στο μνημόνιο γιατί δεν είχαν άλλο πρόγραμμα» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν εννοεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών, όλων όσοι ψήφισαν τα μνημόνια, ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών ανέφερε: «Ναι, με αυτή την έννοια».

Κριτική σε Τσίπρα: Έλεγε ότι θα χορέψει τις αγορές και τώρα τρέχει για να βγει στις αγορές

«Ο κ. Τσίπρας έλεγε πριν από 2 χρόνια “θα χορέψω τις αγορές”. Τώρα λέει “πρέπει να βγούμε στις αγορές”. Τι έλεγα εγώ από το 2010; Ότι πρέπει να βγούμε στις αγορές. Πρέπει να αποκτήσουμε αξιοπιστία» είπε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως ο πρωθυπουργός κράτησε καθυστέρηση 2 χρόνια και «με την καθυστέρηση αυτή αναγκάστηκε στη διαπραγμάτευση να υποχωρήσει σε όλες τις "κόκκινες γραμμές" τις οποίες έβαλε, έχουμε την αποδοχή ενός πλεονάσματος υπερβολικού, θεωρώ, τα 5 δισ. μέτρα και δεν έχουμε και κάτι για το χρέος».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top