Βγαίνει από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μετά την αξιολόγηση

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

 Βγαίνει από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μετά την αξιολόγηση

Η Κομισιόν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας για να προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο  Επίτροπος Μοσκοβισί εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι το Eurogroup σήμερα θα λάβει μια θετική απόφαση για το ελληνικό χρέος και πως θα υπάρξει σύντομα ένα συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, καλώντας τους εταίρους της Ελλάδας να κάνουν το χρέος τους. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει και η έξοδος από το «EDP».

«Η Ελλάδα έφερε το έλλειμμά της κάτω από το 3% το 2016 και  το 2017 όπως το επιβάλλουν οι κανόνες. Αυτά είναι καλά νέα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην πορεία του χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Θα μιλήσουμε γι΄ αυτό στο Eurogroup σε λίγες ώρες, ελπίζω με θετικό τρόπο. Μετά από όσα έγιναν από την πλευρά των ελληνικών αρχών, του ελληνικού λαού και του ελληνικού κοινοβουλίου είναι ώρα και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν την ευθύνη τους» είπε ο Επίτροπος.

«Δεδομένου ότι αυτές οι διαβουλεύσεις πάνω στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και οι συζητήσεις για το χρέος έχουν επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, η Επιτροπή αποφάσισε ότι η επίσημη απόφαση για την κατάργηση της διαδικασίας (σ.σ. υπερβολικού ελλείμματος) θα ληφθεί μόλις διευκρινιστούν οι υπόλοιπες πτυχές. Ήδη μπορούμε να πούμε όμως πως βρισκόμαστε σε αυτόν το δρόμο. Γιατί το λέω ξεκάθαρα οι προϋποθέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας έχουν εκπληρωθεί από την Ελλάδα. Μια ακόμα καλή είδηση για την αποτελεσματικότητα των κανόνων μας» σημείωσε.

Σε ότι αφορά την Κύπρο, ο Πιέρ Μοσκονισί δήλωσε επιπλέον ότι το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Κύπρου είναι αρκούντως φιλόδοξο, «ώστε να μην προτείνει την κλιμάκωση της διαδικασίας ανισορροπιών», σημειώνοντας ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή του και να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις εθνικές αρχές.

Επισήμως η  Κομισιόν τερμάτισε σήμερα τις διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος μόνο για την Πορτογαλία και την Κροατία, ενώ για την Ελλάδα παραπέμπει σε απόφαση μέσα στον Μάιο. 

Κατά τη παρουσίαση του συνολικού εαρινού πακέτου του Ευρωπαϊκού Εαρινού Εξαμήνου σε δηλώσεις προέβησαν οι τρεις αρμόδιοι επίτροποι.

Ο αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε: «Οι οικονομικές τάσεις είναι συνολικά θετικές και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να καταστεί η ευρωπαϊκή οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο ανθεκτική και πιο καινοτόμος. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη με λιγότερους αποκλεισμούς και να αναζωογονηθεί η παραγωγικότητα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις και η συνεχής προσοχή στις υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές είναι απαραίτητες για την ενίσχυση και τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ».

Η Μαριάν Τάισεν, επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, επεσήμανε: «Φέτος, η αντιμετώπιση της ανισότητας τίθεται αποφασιστικά στο επίκεντρο της αξιολόγησής μας. Κατορθώσαμε να γυρίσουμε τη σελίδα της κρίσης: το επόμενο κεφάλαιο είναι κοινωνικό. Καθώς η οικονομία προχωρά, πρέπει να αυξήσουμε τις ευκαιρίες για εκείνους που «έχουν μείνει πίσω» και να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες σε δεξιότητες επενδύοντας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση υψηλής ποιότητας. Η αύξηση της παραγωγικότητας θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται από την αύξηση των μισθών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να υλοποιήσουμε την κοινή μας δέσμευση για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για όλους».

Και τέλος ο Πιέρ Μοσκοβισί, συμπλήρωσε ότι: «Στην ΕΕ σημειώνεται ανάπτυξη και αυτή η θετική τάση θα συνεχιστεί το 2018 για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Ωστόσο, η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι άνιση και ευάλωτη. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη της ανάπτυξης, μεταξύ άλλων τις έξυπνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μια έξυπνη εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να επιτύχουν την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και την επίτευξη μιας δημοσιονομικής πολιτικής που θα συμβάλει στην ενίσχυση και όχι στην υπονόμευση της ανάκαμψης».

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top