Τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος: Τι θα πέσει στο τραπέζι του Eurogroup

Τι αποκαλύπτει το Bloomberg – Με ποια εκδοχή γίνεται γενναιόδωρη ελάφρυνση

Τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος: Τι θα πέσει στο τραπέζι του Eurogroup

«Οι πιστωτές της Ελλάδα “ζυγίζουν” τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος προκειμένου να ελαφρύνουν το βάρος της χώρας» αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες με σκοπό να καταλήξουν σε μία συμφωνία η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, τα εναλλακτικά σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους γερμανούς βουλευτές και περιλαμβάνουν διαφορετικές υποθέσεις αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα που η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα. 

Ειδικότερα:

Πρώτο σενάριο

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα με ρυθμό της τάξης του 1,3% και το πρωτογενές πλεόνασμά της κατά μέσο όρο θα είναι στο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα μειώσει την αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ κάτω από το 60% το 2060, αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. 

Δεύτερο σενάριο

Το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 226% του ΑΕΠ το 2060, με την υπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1% και το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο στο 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο, προβλέπει μία λύση που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και βρίσκεται κάπου στη μέση. 

Τρίτο σενάριο

Μια λύση που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη και η οποία βρίσκεται κάπου στη μέση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, με το πρώτο σενάριο θα έχουμε μικρή ή καθόλου ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, ενώ με το δεύτερο σενάριο θα χρειαστεί να γίνει μία γενναιόδωρη ελάφρυνση. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top