Μητσοτάκης: Αναξιόπιστος ο Τσίπρας δεσμεύει την χώρα σε νέο μνημόνιο

Με ποιον τρόπο υποστήριξε ότι θα καταφέρει να αλλάξει την συμφωνία για τα πλεονάσματα- Πρώτη ανάρτηση 19:45

«Εμείς εδώ και ένα χρόνο ζητούσαμε να τελειώνουμε με την αξιολόγηση και λέγαμε ότι η καθυστέρηση έχει επιπτώσεις στην οικονομία.  Το κόστος των επιπλέον  μέτρων είναι το κόστος της διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον Α. Σρόιτερ.  

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι πριν 4 μήνες ο κ. Τσίπρας «έλεγε ακριβώς τα αντίθετα» και ότι σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 25/1/2017,   δήλωνε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα»  

«Γι’ αυτό κατηγορούμε τον κ. Τσίπρα ότι είναι αναξιόπιστος και ότι δεσμεύει  την χώρα σε νέο μνημόνιο» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

"Υπερβολικό το πρωτογενές πλεόνασμα 3,55 - Θα επιδιώξουμε συμφωνία με άλλο μείγμα"  

«Το κράτος έχει συνέχεια αλλά τα πρωτογενές πλεόνασμα  3,5%  είναι υπερβολικό. Θα  συνεχίσω να το θέτω μετά επιτάσεως στους εταίρους. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πετύχει επί τόσα χρόνια τέτοια πλεονάσματα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με το τι θα πράξει η ΝΔ .      

Όπως πρόσθεσε, «το πώς θα επιτύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους είναι δικό μας θέμα» και έκανε λόγο για διαφορετικό "μείγμα",  ενώ σαν παράδειγμα εξοικονόμησης ανέφερε ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα των  μονιμοποιήσεων συμβασιούχων στο Δημόσιο και ότι θα «συμμαζέψει» την κατάσταση στις ΔΕΚΟ. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε  επίσης ότι πιστεύει σε συμφωνία με τους δανειστές.  «Εμείς στις μεταρρυθμίσεις είμαστε αξιόπιστοι.  Πιστεύουμε  στις ιδιωτικοποιήσεις,  ο κ. Τσίπρας δεν πιστεύει» ανέφερε χαρακτηριστικά για το τι θα πράξει για να αλλάξει συμφωνία.  

"Αυτοί που υπόσχονταν 13η σύνταξη έκοψαν και την... 11η"

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν  και για την μείωση του αφορολόγητου,  ενώ σχετικά με τη  διεύρυνση της φορολογικής βάσης ανέφερε: «Αν πράγματι το αφορολόγητο πρέπει να κατέβει,  ο εισαγωγικός συντελεστής θα έπρεπε να είναι 9% και όχι 20%. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ότι οι συνταξιούχοι θα  χάσουν και την 12η και την 11η σύνταξη από εκεί που κάποιοι τους υπόσχονταν 13η. Θα χάσουν από τις περικοπές συντάξεων και θα φορολογηθούν κιόλας γιατί μειώθηκε το όριο για το αφορολόγητο» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.   

«Καλώ τον κ.Τσίπρα τώρα να τα επιβάλλει αυτά τα μέτρα και θα τα στηρίξουμε»

Ως προς τα μέτρα και την πρόταση της ΝΔ  ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης: 

"Ποια είναι η δική μας πρόταση: 0,5% του ΑΕΠ από την υπέρβαση του πλεονάσματος και του στόχου, όπως έχουμε δικαίωμα να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία με τον εξής τρόπο:

-όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς (κόστος 180 εκατ.)

-ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13%

-Κατάργηση φόρου στο κρασί

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%.

Καλώ τον κ.Τσίπρα τώρα να επιβάλλει αυτά τα μέτρα. Και αν κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, αυτά τα μέτρα θα τα στηρίξουμε. Όχι όμως με αντίμετρα, τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από τον φερετζέ ενός πολύ σκληρού πακέτου που έρχεται το 2019 και το 2020»

Με την πολιτική τους η ΔΕΗ θα καταρρεύσει

«Έχω τις επιφυλάξεις μου εάν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είχε θετικό αποτύπωμα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, ανέφερε όμως ως παράδειγμα τη ΔΕΗ, «για την οποία κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Και επεσήμανε: «η επιχείρηση θα καταρρεύσει εντός των επόμενων μηνών, εάν δεν παρθούν δραστικά μέτρα, όπως το να πωληθούν μονάδες- περιουσιακά στοιχεία και να μπει στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΗ, αλλά και να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ. Δεν μασάμε τα λόγια μας εμείς».

Το ΟΧΙ μας είναι καθολικό στο πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων

«Το όχι μας είναι καθολικό στο πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων, διότι θεωρούμε ότι είναι το κόστος που επέβαλε ο κ.Τσίπρας στην ελληνική κοινωνία και δεν ψηφίζουμε τα αντίμετρα… γιατί αυτά δεν υπάρχουν χωρίς τα μέτρα. Τη στιγμή που θα ψηφίσουμε στα αντίμετρα, είναι σαν να συναμολογούμε και στα μέτρα. Αυτά πάνε πακέτο» διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε ότι

«Τα αντίμετρα δεν ωφελούν αυτούς που θίγονται από τα μέτρα. Μπορούμε να συζητάμε στην σήμερα Ελλάδα του 2017 ότι είναι αντίμετρο το συσσίτιο στο σχολείο; Δηλαδή πρέπει να έχουμε πλεόνασμα 4,5% για να ταΐζουμε τα παιδιά στο σχολείο; Εδώ μιλάμε για μια μεγάλη προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης».

Ακόμη, ερωτηθείς αν η αντιπολίτευση θα έβαζε την υπογραφή της προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η απάντησή του ήταν αρνητική. 

«Εκτιμώ ότι τα πράγματα δεν θα ανακάμψουν, η χώρα θα σέρνεται»

«Το θέμα δεν είναι αν είναι πιο εύκολα τα πράγματα για τον κ. Τσίπρα» σχολίασε σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε πως «Το ζήτημα είναι αν είναι πιο εύκολα για τη χώρα».

Όπως τόνισε «η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι άσχημη, με εξαίρεση τον τουρισμό. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ανάπτυξη 2,7%. Κατά την άποψή μου δεν θα ξεπεράσουμε το 1%». Αναφερόμενος στους διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους από τους οποίους προέρχονται με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Εγώ δεν φαντάζομαι μια Ελλάδα, όπου οι νέοι θα περιμένουν να πάρουν ένα επίδομα. Εγώ θέλω να δημιουργήσω δουλειές για τους νέους ανθρώπους» και κατέληξε:

«Εκτιμώ ότι τα πράγματα δεν θα ανακάμψουν, η χώρα θα σέρνεται». 

«Δικαιώθηκε το αίτημα μας για εκλογές»

«Δικαιωθηκε το αίτημά μας για εκλογές γιατί θα είχαμε πετύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, άλλωστε ο κ.Τσίπρας πήρε το χειρότερο δυνατό. Δεν πήρε τίποτα. Ούτε καν το χρέος, ούτε καν την ποσοτική χαλάρωση. Και υπάρχει ένα ερώτημα. Γιατί δεν την έκλεισε πιο νωρίς; Αφού το πακέτο είναι επώδυνο. Τι κέρδισε η χώρα μετά από 7 μήνες καθυστέρηση;»

«Το αίτημά μας για εκλογές ήταν και παραμένει επίκαιρο. Δεν λέμε απλά να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λέμε ότι αν μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, μπορούμε να κάνουμε 10 συγκεκριμένα πράγματα. Έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις».

Τουρκία και εθνικά θέματα

«Στα εθνικά θέματα πρέπει να κρατάμε μια γραμμή κοινή. Είναι προκλητική η στάση της Τουρκίας, αλλά δεν είναι μόνο η Τουρκία. Τα Βαλκάνια είναι σε μια εξαιρετικά ασταθή κατάσταση τα τελευταία χρόνια» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι: «υπάρχει εθνική συνεννόηση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top