Ρέγκλινγκ: Η υπόσχεση της ευρωζώνης για το χρέος δεν αρκεί στο ΔΝΤ

Τι είπε ο επικεφαλής του ESM μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον

Ρέγκλινγκ: Η υπόσχεση της ευρωζώνης για το χρέος δεν αρκεί στο ΔΝΤ

Στην επιβεβαίωση ότι η δέσμευση της ευρωζώνης πως θα παράσχει στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος, εφόσον κριθεί αναγκαίο, δεν είναι επαρκής για το ΔΝΤ προχώρησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου (Atlantic Council) στην Ουάσιγκτον.

Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε στο σημείο αυτό πως η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση του ESM για να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ. Ο Ρέγκλινγκ είπε πως ο ESM μπορεί να κινητοποιήσει πολύ περισσότερους πόρους από ότι το ΔΝΤ, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν μια χώρα σε μια νομισματική ένωση χάνει πρόσβαση στην αγορά. «Το ΔΝΤ απλώς δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», είπε σχετικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο χαμηλό κόστος δανεισμού του ESM και στη σημασία που έχει αυτό για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Το κόστος δανεισμού που χρεώνουμε στις χώρες ισούται με το κόστος χρηματοδότησής μας συν ένα πολύ μικρό περιθώριο. Αυτό σημαίνει τεράστια εξοικονόμηση πόρων. Υπολογίσαμε ότι η Ελλάδα εξοικονομεί 10 δις ευρώ ετησίως ή 6% του ΑΕΠ. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί ξανά βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο σημείο επεσήμανε πως τα επιτόκια δανεισμού του ESM ανέρχονται στο 1/3 περίπου των επιτοκίων των δανείων του ΔΝΤ και πως τα δάνειά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα έχουν πολύ μεγάλες διάρκειες, ήτοι 32,5 χρόνια κατά μέσο όρο.

«Υπάρχουν μεγάλες περίοδοι χάριτος, στις οποίες η Ελλάδα δεν θα εξυπηρετήσει καθόλου το χρέος προς τον ESM. Έτσι, ο δανεισμός του ESM συμβάλλει σημαντικά στην ανάκτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top