Βούτσης: Αρχές Μαΐου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μέτρα και τα αντίμετρα

Γιατί μιλά για πιθανή επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων το 2018

Βούτσης: Αρχές Μαΐου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μέτρα και τα αντίμετρα

«Τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας θα έρθουν στη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο στις αρχές Μαΐου» είπε ο Νίκος Βούτσης , τονίζοντας ότι οι βουλευτές όταν ψηφίσουν, θα γνωρίζουν το πλαίσιο της ρύθμισης για το χρέος.

«Νομίζω ότι πριν από τις 23 Απριλίου δεν υπάρχει θέμα να έλθουν νομοθετήματα που θα αφορούν τη συμφωνία. Ενδεχομένως να έρθει κάτι που θα ήταν έτσι κι αλλιώς στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Δεν ξέρω π.χ. αν το πλαίσιο αυτό για τους προδικαστικούς συμβιβασμούς και τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή σε αυτή τη χωρία των θεμάτων, αν υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι ανεξάρτητες, αλλά ταυτόχρονα συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία. Πλην, όμως όλα θα έλθουν μετά» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής στον Real FM.

Στο ερώτημα αν θα έλθουν σε ένα νομοσχέδιο, όλα μαζί, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Δεν το γνωρίζω αλλά δεν το νομίζω. Πλην, όμως σε ένα νομοσχέδιο θα είναι, εξ όσων είπε χθες και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, και τα μέτρα και τα λεγόμενα αντίμετρα. Το κοινωνικό πακέτο θα είναι σε ένα νομοσχέδιο, μαζί με τις επώδυνες περικοπές για 2019 και 2020 σε συντάξεις και αφορολόγητο».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση περιμένει τη Σύνοδο του ΔΝΤ και μετά αφού επιστρέψει η τρόικα στις αρχές Μαΐου θα έρθει το πακέτο των μέτρων, αν όλα πάνε καλά, για ψήφιση στη Βουλή, σημείωσε: «Είναι πολύ πιθανό».

Όσον αφορά το ερώτημα αν τότε οι βουλευτές θα γνωρίζουν το πλαίσιο της ρύθμισης για το χρέος ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «100%. Κι όχι μόνο οι βουλευτές, αλλά όλοι μαζί. Το μόνο καλό της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης είναι ότι πλέον όλοι, τα ξέρουν όλα και τα ξέρουν και σχετικά εγκαίρως, έστω και με ακραίες εκφάνσεις και μπορούν να ασκήσουν και την κριτική τους αλλά και την πίεσή τους μέχρι να έρθουν προς ψήφιση μήπως κάτι βελτιωθεί ή μήπως κάτι αλλάξει. Δηλαδή δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τοπίο αιφνιδιασμού».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να γίνει νέα συζήτηση με το τέλος του προγράμματος και υπό διαφορετικές συνθήκες.

«Η εκτίμηση και του πρωθυπουργού, αλλά απ’ ότι κατάλαβα και ήταν σαφής και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει μία ευρύτερη γνώση του τι έχει προκύψει από αυτή τη συμφωνία, συναινούν, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, στο ότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ανεξάρτητα το ότι δεν υιοθετείται σαν τέτοιο από το κόμμα και από την κυβέρνηση, η εφαρμογή του μπορεί να οδηγήσει εν τέλει, μαζί με όλα τα άλλα και σε ένα καλύτερο πλαίσιο, ακόμα και σε έναν ορίζοντα επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων στο απώτερο μέλλον το οποίο δεν είναι και πολύ απώτερο. Μιλάμε μετά από 2 χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top