Τζανακόπουλος: Καμία συζήτηση για μέτρα πριν το 2019 – Πάμε για συμφωνία ως τις 20 Μαρτίου

«Αυτή τη στιγμή εξετάζονται μεταρρυθμίσεις με σημείο εκκίνησης το 2% του ΑΕΠ αλλά είναι υπό διαπραγμάτευση και πιθανόν να μειωθεί»

 Τζανακόπουλος: Καμία συζήτηση για μέτρα πριν το 2019 – Πάμε για συμφωνία ως τις 20 Μαρτίου

«Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με στόχο την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας βάσει του γενικού πλαισίου που συμφωνήθηκε στο Eurogroup» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο briefing, όπου έκανε λόγο για εφικτή συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20 Μαρτίου και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για μέτρα πριν το 2019.

«Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν απαιτήσεις των δανειστών έξω από το πλαίσιο που έχει ήδη περιγραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, στερούνται αλήθειας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει και απολύτως συζήτηση για εφαρμογή των σχετικών μέτρων από το 2018. Σε αυτή τη φάση, της τεχνικής διαπραγμάτευσης, είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να είναι προσεκτικές ως προς τις πληροφορίες που διοχετεύουν προς τον Τύπο».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν στους πολίτες» και υπογράμμισε πως «απαιτείται χρόνος για να συμφωνηθεί το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί το 2019».

«Τα μέτρα 2% του ΑΕΠ είναι υπό διαπραγμάτευση»

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή στιγμή «εξετάζονται μεταρρυθμίσεις με σημείο εκκίνησης το 2% του ΑΕΠ αλλά είναι υπό διαπραγμάτευση το ποσοστό και πιθανόν να μειωθεί ανάλογα με τις συζητήσεις που θα γίνουν στα τεχνικά κλιμάκια».

Όσον αφορά τα μέτρα που θα εφαρμόζονται από το 2019, είπε: «Θα έχουν και αρνητικό και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο ενώ το καθαρό αποτέλεσμά τους θα είναι μηδέν. Προφανώς αυτό εξαρτάται και από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018, ήτοι την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% Με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις, ο στόχος δεν τίθεται εν αμφιβόλω».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά και πως «είναι εφικτός ο στόχος πριν το Eurogroup στις 20 Μαρτίου».

«Το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας έχει ανατραπεί»

Όπως εξήγησε, μιλώντας για τα επόμενα βήματα, «αμέσως μετά αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος, ενώ μετά τον καθορισμό τους θα γίνει η μελέτη της βιωσιμότητας του χρέους που θα δώσει στο ΔΝΤ τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση». Συνεχίζοντας, είπε ότι η συμφωνία αφορά κάτι παραπάνω από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφού θα δίνει λύση στο θέμα του χρέους και θα ανοίγει την προοπτική για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Δεν θα παρασυρθούμε από διαρροές και δημοσιεύματα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγάλει αυτή τη χώρα από την επιτροπεία και τα μνημόνια. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι το πιο αποφασιστικό βήμα για να γίνει αυτό» είπε ο ίδιος, σημειώνοντας πως «το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας έχει ανατραπεί».

Σκληρή επίθεση στη ΝΔ

Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε για άλλη μία φορά στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε πως έχει τεράστια ευθύνη «για τα σενάρια που διακινήθηκαν και έβλαψαν την οικονομία».

«Επέλεξε αυτή την τακτική επειδή είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο» πρόσθεσε.

Παράλληλα, επιτέθηκε και στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως η κυβέρνηση αναμένεται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας για τα πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του. Εξάλλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη της δίκης για ΟΤΕ-Siemens.

Tι είπε για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Όπως τόνισε, «θα εντατικοποιηθεί ο δημόσιος διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία».

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για προστασία και αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας, και είπε πως τη Δευτέρα 6 Μαρτίου θα παρουσιαστεί το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης στο υπουργικό συμβούλιο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top