Ολοκληρώνονται οι εργασίες της Συνόδου των 28 στη Μάλτα- Σε ποια συμπεράσματα κατέληξαν

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στη Μάλτα Θάνος Αθανασίου

Ολοκληρώνονται οι εργασίες της Συνόδου των 28 στη Μάλτα- Σε ποια συμπεράσματα κατέληξαν

Στην επίσημη υιοθέτηση διακήρυξης για το μεταναστευτικό προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα. Οι ηγέτες ολοκληρώνουν τις εργασίες της Συνόδου των 28, πριν την αποχώρηση της Πρωθυπουργού της Βρετανίας και τη διεξαγωγή άτυπης διάσκεψης των 27 το απόγευμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της Βαλέτα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει την ενσωμάτωση της μετανάστευσης στο πλαίσιο της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας για την Αφρική, η οποία ανέρχεται σε 31 δισ € κατά τη διάρκεια αυτής της δημοσιονομικής περιόδου.

Σύμφωνα με την "διακήρυξη της Μάλτας για την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης και τη διαδρομή της κεντρικής μεσογείου",  οι 28 καλωσορίζουν τις προσπάθειες της Μαλτέζικης Προεδρίας να προωθήσει τη συζήτηση για το μεταναστευτικό και δηλώνουν την πολιτική τους δέσμευση για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες.  Οι 28 ξεκαθαρίζουν από την πρώτη παράγραφό ότι "ένα καθοριστικό στοιχείο είναι ο αποτελεσματικό έλεγχος των εξωτερικών συνόρων", καλωσορίζουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας με τη Τουρκία και υπολογίζουν τη μείωση των ροών κατά του τελευταίους μήνες του 2016 σε 98% από τα επίπεδα των ίδιων μηνών του 2015.

Παρ' όλ' αυτά εντοπίζουν τις αφίξεις από την κεντρική μεσόγειο στις 181.000 άτομα, με αριθμό ρεκόρ νεκρών και αγνοουμένων.

Οι 28 εκτιμούν ότι για την αντιστροφή της κατάστασης το κλειδί είναι η σταθεροποίηση και η ενίσχυση της Λιβύης: "η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου αυτού. Στη Λιβύη, η ανάπτυξη ικανοτήτων είναι το κλειδί για τις αρχές να αποκτήσουν τον έλεγχο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και την καταπολέμηση των δραστηριοτήτων διαμετακόμισης και του λαθρεμπορίου. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε μια συνολική πολιτική διευθέτηση στο πλαίσιο της λιβυκής πολιτικής συμφωνίας και για τη στήριξη της προεδρίας του Συμβουλίου και της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Όπου είναι δυνατόν, η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα ενισχύσουν επίσης τη συνεργασία και την παροχή συνδρομής σε Λιβύης περιφερειακών και τοπικών κοινοτήτων καθώς και με διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη χώρα", αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Συγκεκριμένα οι 28 αναφέρουν πως προτεραιότητά θα δοθεί στους παρακάτω τομείς:

- εκπαίδευση, εξοπλισμό και την υποστήριξη προς τη Λιβυκή εθνική ακτοφυλακή και άλλες σχετικές υπηρεσίες. Συμπληρωματικά προγράμματα κατάρτισης της ΕΕ θα πρέπει να ενταθούν γρήγορα, τόσο σε ένταση και αριθμούς, αρχίζοντας από εκείνα που έχουν ήδη αναληφθεί από την επιχείρηση Σοφία και με βάση την υπάρχουσα εμπειρία. Η χρηματοδότηση και ο προγραμματισμός αυτών των δραστηριοτήτων θα πρέπει να γίνει βιώσιμος και προβλέψιμος, και διαμέσου του Μεσογειακού Δικτύου Seahorse.

- περαιτέρω προσπάθειες για να διαταραχθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων, μέσω της ενίσχυσης της επιχειρησιακής δράσης, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που περιλαμβάνει τη Λιβύη και άλλες χώρες στη διαδρομή και τους σχετικούς διεθνείς εταίρους, που συνεργάζονται με τα κράτη μέλη, αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ, τη Europol και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και του Λιμενικού.

- υποστήριξη, όπου είναι δυνατόν της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών στη Λιβύη, κυρίως στις παράκτιες περιοχές και στα χερσαία σύνορα της Λιβύης με τις μεταναστευτικές διαδρομές, για τη βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής τους κατάστασης και την ενίσχυση της αντοχής τους, καθώς και στις κοινότητες υποδοχής.

- στην εξασφάλιση επαρκούς ικανότητας υποδοχής και ικανοποιητικών συνθηκών για τους μετανάστες στη Λιβύη από κοινού με την UNHCR και τον ΙΟΜ.

- δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον ΙΟΜ στην σημαντική ενίσχυση των δραστηριοτήτων υποστηριζόμενης οικειοθελούς επιστροφής.

- να ενίσχυσουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που απευθύνονται σε μετανάστες στη Λιβύη και τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών.

- να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης στα χερσαία σύνορα της Λιβύης, σε συνεργασία τόσο με τις λιβυκές αρχές αλλά και όλους τους γείτονες της Λιβύης, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη έργων ενίσχυσης της ικανότητας διαχείρισης των συνόρων τους. 
 

- στην παρακολούθηση των εναλλακτικών διαδρομών και η πιθανή εκτροπή των δραστηριοτήτων των διακινητών, μέσω συνεργατικών προσπαθειών  γειτονικές χώρες στο πλαίσιο εταιρικής σχέσης, με την υποστήριξη των κρατών μελών και όλων των σχετικών οργανισμών της ΕΕ και με τη διάθεση όλων των αναγκαίων μέσων επιτήρησης.

- συνεχή υποστήριξη στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες από μεμονωμένα κράτη μέλη που ασχολούνται άμεσα με τη Λιβύη και στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της και είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ιταλία στην εφαρμογή του μνημονίου συμφωνίας που υπεγράφη στις 2 του Φλεβάρη του 2017 από τις ιταλικές αρχές και  τον Πρόεδρο του Al Serraj.

- στην εμβάθυνση του διαλόγου και της συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης με όλες τις χώρες που συνορεύουν με τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης επιχειρησιακής συνεργασίας με τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και του Λιμενικού για την πρόληψη αναχωρήσεων και τη διαχείριση των επιστροφών.

Μερικές από τις δράσεις που αναφέρονται παραπάνω μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική, με € 1,8 δις  από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και €152 εκατομμύρια από τις συνεισφορές των κρατών. Για την κάλυψη των πλέον επειγουσών αναγκών χρηματοδότησης τώρα και σε όλο το 2017, η Κομισιόν θα κινητοποιήσει άλλα € 200 εκατομμύρια.

Μάλτα, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top