Τσίπρας: Χαιρετίζω ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που με τις πολιτικές σας υπονομεύσατε τον αγροτικό τομέα

Ο Πρωθυπουργός, ξεκίνησε την ομιλία του με το Κυπριακό- Πρώτη ανάρτηση 11:37

Τσίπρας: Χαιρετίζω ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που με τις πολιτικές σας υπονομεύσατε τον αγροτικό τομέα

Προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών διεξάγεται σήμερα στη βουλή για το Αγροτικό. Ωστόσο μετά τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν τοποθετήσεις, διαξιφισμοί και κόντρες επί πολλών θεμάτων.

Τη συζήτηση ζήτησε με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία, μεταξύ άλλων, κάλεσε την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την άρση των αδιεξόδων στον αγροτικό κόσμο.

Ο Πρωθυπουργός, ξεκίνησε την ομιλία του με το Κυπριακό, λέγοντας:  «Η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σήμερα σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κύπρου μια σκληρή και επίπονη προσπάθεια να βρεθεί λύση με αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Καθόλη τη διαπραγμάτευση προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνεννόησης. Ο μέχρι στιγμής εξελίξεις χωρίς να έχουμε φτάσει σε σημείο που να διαφαίνεται ορίζοντας λύσης άμεσα για πρώτη φορά μετά το 1974 ανταλλάχθηκαν χάρτες αν και οι διαφορές παραμένουν ενώ για πρώτη φορά μπήκαν στην ατζέντα τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Επίσης η ΕΕ παίζε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι συνεχίζουμε σκληρή δουλειά σε χαμηλούς τόνους χωρίς φοβικότητα και ιδεοληψίες, και ελπίζω να έχουμε θετικές εξελίξεις κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Προϋπόθεση η άλλη πλευρά να προσέλθει στη διαπραγμάτευση η Τουρκία. Ερμείας θα βρισκόμαστε πάντα στο πλάι του κυπριακού λαού.

Θα είμαι διαρκώς στη διάθεση των κομμάτων και των αρχηγών, τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών γιατί είναι αυτονόητο ότι σε αυτή τη φάση θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για τις εξελίξεις».

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο αγροτικό εξπολύοντας επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές που είχαν ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια.

«Καλωσορίζω ενδιαφέρον αντιπολίτευσης για τα θέματα του αγροτικού χώρου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα δηλαδή που ήταν κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για πολιτική δεκαετιών που υπονόμευσε παραγωγικότητα και αποδοτικότητα αγροτικού τομέα. Χρησιμοποίησε κυνικά οικονομικά εργαλεία αλλά και τη συγκρότηση βασικών πελατειακών δικτύων.

Μια πολιτική που μετέτρεψε μια σειρά από αγροτικούς συνεταιρισμούς, που υπηρέτησε κερδοσκόπους και μεσαζόντων. Με αυτή την πολιτική υπονομεύτηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Στηθήκαν πελατειακά δίκτυα, αντλήθηκαν πολιτικά οφέλη, αλλά η πολιτική αυτή ήταν καταστροφική. Έθεσε εκτός συζήτησης τη δυνατότητα να παράγει η χώρα ανταγωνιστικά προϊόντα και μάλιστα σε ανταγωνιστικό κόστος.

Είναι εύκολο αυτοί που τότε έλεγαν αυτά να παριστάνουν τώρα τους φίλους και να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον πρωτογενή τομέα.

Κανείς δεν μπορεί να καμώνεται ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν τόσα χρόνια έπεσαν από τα σύννεφα. Η κατάσταση που παραλάβαμε είναι γνωστή, το θέμα είναι πώς την αντιμετωπίζουμε».

Στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας 

Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για το στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. «Αυτή την ώρα υλοποιούμε στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας". 

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του είναι γνωστή και το θέμα είναι η διαχείρισή της. Υλοποιείται ένα σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας. Βασικό εργαλείο, είπε είναι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 -2020. Μαζί με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ».

"Για πρώτη φορά στην ιστορία οι προβλεπόμενες ενισχύσεις καταβλήθηκαν έγκαιρα. Στρατηγική μας επιδίωξη αποτελεί και η επιμονή στην ποιοτική γεωργία με παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων" επισήμανε.

Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στην αξιοποίηση των αγροτικών πόρων. Το 37% των πόρων εχει εκχωρηθεί για να το διαχειριστούν οι περιφέρειες. Θέλουμε, είπε, να μπουν στον χώρο νέοι άνθρωποι που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του πρωτογενούς τομέα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι, "για πρώτη φορά στην ιστορία οι προβλεπόμενες ενισχύσεις καταβλήθηκαν έγκαιρα. Στρατηγική μας επιδίωξη αποτελεί και η επιμονή στην ποιοτική γεωργία με παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων".

«Γνωρίζατε», είπε ο κ. Τσίπρας, «ότι η μετάβαση του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ ήταν κάτι που δεν μπορούαμε να αποφύγουμε».

Προχωρήσαμε και σε θεσμικές τομές, όπως το εργόσημο, για τους παράνομα διαμένοντες εργάτες γης. Προχωρήσαμε στην έκδοση κάρτας του αγρότη, για χαμηλότοκη χρηματοδότηση αγροτικών εργασιών. Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι σε έναν διαρκή και ουσιαστικό διάλογο με τους πραγματικούς αγρότες.

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι: «Ακούμε πολλές φορές ότι η οικονομία μπήκε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν έγινε τυχαία. Δεν έβρεξε ανάπτυξη από τον ουρανό. τα 3,7 δις που δόθηκαν δεν ζέσταναν μόνο τους λογαριασμούς των αγροτών. Ζέσταναν την αγορά. Είπε ακόμα ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν καθυστέρησαν αλλά καταβλήθηκαν όλες μέσα στον ίδιο χρόνο. Η επιστροφή του φόρου πετρελαίου παρά την καθυστέρηση θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες συνεχίζεται».

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top