ΧΑΜΟΣ με τις εξαγγελίες Τσίπρα- ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ από Κομισιόν και γερμανικό ΥΠΟΙΚ- Τι απαντά η κυβέρνηση

Οι παροχές... έκαναν άνω κάτω την Ευρώπη- Αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Οι εξαγγελίες που έκανε χθες ο Πρωθυπουργός για τις παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους άφησε άφωνους την Κομισιόν και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, αφού όπως σχολίασαν δεν ήταν ενήμεροι. Την ίδια ώρα, από την πλευρά της η κυβέρνηση -δια στόματος Φλαμπουράρη και Τζανακόπουλου-, διαμηνύει πως δεν χρειαζόταν άδεια από τους δανειστές και πως η χώρα δεν είναι αποικία.

Βρυξέλλες: «H κυβέρνηση δεν είχε συζητήσει, ενημερώσει, ή συνεννοηθεί με τους θεσμούς για τις εξαγγελίες Τσίπρα»

H κυβέρνηση δεν είχε συζητήσει, ενημερώσει, ή συνεννοηθεί με τους θεσμούς σε σχέση με την εξαγγελία για την 13η σύνταξη και τις εξαιρέσεις από το ΦΠΑ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι η τελική αντίδραση των Βρυξελλών θα είναι αρνητική. Πηγές των θεσμών επιβεβαίωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν είχαν προηγηθεί συζητήσεις για το θέμα και χρειάζεται να δουν τα πραγματικά στοιχεία πριν τοποθετηθούν.

Κομισιόν: Λαμβάνουμε υπόψιν τις εξαγγελίες Τσίπρα αλλά δεν ήμασταν ενήμεροι- Θα τις εξετάσουμε από κοινού με τους θεσμούς

Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψιν της, την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, αλλά και την πρόθεση τήρησης των στόχων του προγράμματος, ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν ήταν ενημερωμένη για όλες τις λεπτομέρειες του πακέτου που ανακοινώθηκε χθες βράδυ και τώρα θα πρέπει να τις εξετάσει από κοινού με τους θεσμούς για να αποτιμήσει τη δημοσιονομική τους επίπτωση. Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννικα Μπράιτχαρτ, κληθείσα να τοποθετηθεί επί των ανακοινώσεων.

Διευκρίνισε όμως, ότι η Κομισιόν βλέπει θετικά τις προτάσεις για την ελάφρυνση του βάρους που έχουν επωμιστεί τα νησιά λόγω του προσφυγικού και είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργητικά σε αυτό, συζητώντας την πρόταση.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Το ζήτημα των παροχών δεν συζητήθηκε ούτε στο Eurogroup της Δευτέρας

Άγνοια για τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν.

Μάλιστα, η Γερμανίδα αξιωματούχος υποστήριξε πως το ζήτημα των παροχών δεν συζητήθηκε ούτε στο Eurogroup της Δευτέρας.

Φλαμπουράρης: Δεν έχουν δικαίωμα να μας πουν κάτι οι θεσμοί

«Μπλόκο» στους Θεσμούς σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος έβαλε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον Ant1. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η έκτακτη παροχή «είναι από τα πλεονάσματα, τα οποία διαθέτουμε εμείς και δεν έχουν δικαίωμα οι Θεσμοί να μας πουν κάτι».

Τζανακόπουλος: Δεν είμαστε αποικία - Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τους Θεσμούς για τις παροχές

«Όσα εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι ούτε μποναμάς ούτε δώρο. Η κυβέρνηση επιλέγει σε μία δύσκολη στιγμή να αναδιανείμει κοινωνικά την υπεραπόδοση εσόδων» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην εκπομπή Live U στο STAR.

Απαντώντας στο τι θα γίνει εάν υπάρξουν αντιδράσεις από τους δανειστές, είπε «δεν βλέπω το λόγο για να πουν για μονομερή κίνηση οι δανειστές. Εάν υπάρχει δυσφορία θα το συζητήσουμε, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα» και πρόσθεσε με έμφαση: «Δεν είμαστε αποικία».

Όπως τόνισε, «οι δαπάνες που γίνονται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης αρκεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%».

Εντωμεταξύ, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρώων να εξαπολύουν επίθεση εναντίον της κυβέρνησης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top