Αβραμόπουλος: Αναποτελεσματικό το σημερινό σύστημα Ασύλου στην Ε.Ε.

Προτείνει νέο σύστημα μαζί με τον Τίμερμανς για αυτόματη κατανομή των προσφύγων εντός της Ε.Ε.

Αβραμόπουλος: Αναποτελεσματικό το σημερινό σύστημα Ασύλου  στην Ε.Ε.
Για αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, υπό την πίεση των μεταναστευτικών ροών που δέχεται σήμερα η ΕΕ, έκανε λόγο από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα από κοινού, ο Δ. Αβραμόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, παρουσίασαν τις προτάσεις της Επιτροπής προς συζήτηση με τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και την ανάπτυξη ασφαλών και νόμιμων οδών μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Όπως ανέφεραν, στόχος της Επιτροπής είναι να υποβάλει τις νομοθετικές προτάσεις της πριν από το καλοκαίρι.
Σχετικά με τη μελλοντική αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Επιτροπή προτείνει δύο «εναλλακτικές λύσεις» που στοχεύουν σε μια πιο δίκαιη ανακατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών και σε μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις προτάσεις της Επιτροπής «τολμηρές» και «φιλόδοξες» και προσέθεσε ότι και στις δύο «εναλλακτικές λύσεις», οι αιτούντες άσυλο αυτόματα θα κατανέμονται στα κράτη-μέλη, με βάση μία «κλείδα κατανομής».
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης ανέφερε επίσης ότι μέχρι να αναθεωρηθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου, πρέπει να εφαρμόζεται. Παραδέχθηκε όμως ότι είναι δύσκολο να συμβεί σε χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, όπως η Ελλάδα, για την οποία ανέφερε ότι έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της. «Η αναθεώρηση του Δουβλίνου πρέπει να είναι μια καθαρά ευρωπαϊκή λύση στη νέα πραγματικότητα», τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος και υπενθύμισε ότι το Δουβλίνο τέθηκε σε εφαρμογή πολύ πριν να βρεθεί η Ευρώπη αντιμέτωπη με το κύμα προσφύγων.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top