Οριστικό: Συμφωνία στο συμβούλιο αρχηγών, με ποια εντολή πάει ο Τσίπρας στη σύνοδο

Τι δήλωσαν οι αρχηγοί, οργισμένος ο Λεβέντης: «Φιάσκο η συζήτηση»

Οριστικό: Συμφωνία στο συμβούλιο αρχηγών, με ποια εντολή πάει ο Τσίπρας στη σύνοδο
Ολοκληρώθηκε επιτέλους η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μετά και την σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος. Έτσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφυγε σχεδόν τρέχοντας και χωρίς να κάνει δηλώσεις (λόγω της καθυστέρησης στη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η οποία όμως τελικά αναβλήθηκε), θα πάει στις Βρυξέλλες για την σύνοδο της Δευτέρας με βάση μία ελάχιστη κοινή γραμμή των περισσότερων κομμάτων.
Από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας δηλώσεις έκανε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος ο οποίος ανέφερε ότι «καταλήξαμε σε μια κοινή ανακοίνωση που θα βγει από την προεδρία και τη συνυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι». Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό ότι τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός «θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες έχοντα μία κοινή γραμμή στα ελάχιστα εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού λαού».
Ο κ. Καμμένος παραδέχθηκε πάντως ότι υπήρξαν διαφωνίες σε γενικότερα θέματα, αλλά πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό που ο ελληνικός λαός αν και έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση στο προσφυγικό, έδωσε εντολή για τη σύνοδο να εφαρμοσθεί η συμφωνία για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ και η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία.
Επιβεβαίωσε την συμφωνία σε ένα ελάχιστο κοινό πλαίσιο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, αλλά διευκρίνισε ότι άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό. Όπως συμπλήρωσε, έστω και με καθυστέρηση, η κυβέρνηση αρχίζει να προσαρμόζει την τακτική της στον ρεαλισμό και τέθηκε ένα ελάχιστο κοινό πλαίσιο για τη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε όμως ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του «για το αν η κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών» ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ρητή αναφορά στο ανακοινωθέν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και απόλυτο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών. Επικριτική για την κυβέρνηση παρά την συμφωνία στο ανακοινωθέν ήταν και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στις δηλώσεις της.
«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν. Η διάθεσή μας για εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή στα λάθη και την αδράνεια. Υποστηρίζουμε την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και την οικονομική ενίσχυση της χώρας. Η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες αλλά η χώρα μας δεν πρέπει να απομονωθεί» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχασε χρόνο και αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να διαχειρισθεί την κρίση και επανέλαβε ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
«Νομίζω ότι μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μία κοινή γραμμή: Αλληλεγγύη και βοήθεια στους πρόσφυγες, επιστροφή παράνομων μεταναστών, ασφάλεια για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Αισθανόμαστε νικητές για την ουσία του ανακοινωθέντος. Η Ελλάδα αναλαμβάνει να δώσει χέρι βοήθειας στους πρόσφυγες, αλλά δίνει και σήμα ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους μετανάστες όλου του κόσμου» τόνισε. Διευκρίνισε επίσης ότι «δεν έχει έγκριση για βέτο ο κ.Τσίπρας αλλά ούτε το έθεσε» και ότι συμφωνήθηκε πως δεν πρέπει να συνδεθεί το προσφυγικό με την οικονομία.
Πρώτος είχε αποχωρήσει πολύ νωρίτερα ο κ. Κουτσούμπας ο οποίος δεν δέχθηκε να συζητήσει το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
ΒΙΝΤΕΟ STAR
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top